A magyar autópályák felkeltették Brüsszel figyelmét

2023.04.13. 10:24

Egy versenyjogi panasz nyomán Brüsszel megkezdte a magyar sztrádakoncesszió értékelését és tájékoztatást is kért a magyar kormánytól a portfolio.hu értesülése szerint. 

Versenyjogi vizsgálatot kezdhet az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió ügyében - írja a portfolio.hu több, az Európai Bizottsághoz közel álló forrásra hivatkozva. A lap úgy tudja, egy versenyjogi panasz nyomán kezdi meg a magyar sztrádahelyzet értékelését, ugyanis bizonyos piaci szereplők szerint a koncessziós eljárásban az alvállalkozói szerepet is csak "szűk kör" töltheti be.  Brüsszel már a magyar kormányt is megkereste, hogy tájékoztatást kérjen a sztrádakoncesszióról. 

A cikk szerint a versenyjogi aspektusokat elemezheti Brüsszel, valamint azt, hogy mennyire indokolt, hogy 35 évre adták koncesszióba a sztrádákat. Az építési beruházási koncessziók esetében gyakori, hogy a szerződéses időtartam öt évnél hosszabb, mivel a beruházás magas költségekkel jár, és hosszabb időre van szükség a megtérüléséhez.  A magyar szabályozás esetében nem világos, hogy mit vizsgálhat pontosan a versenyjog aspektusában az Európai Bizottság, ha az előzetes értékelés során megállapítják, hogy szükséges egy rendes eljárás lefolytatása. Tehát egyelőre csak azt vizsgálják, hogy indokolt, vagy sem az uniós szintű fellépés.

Az ügy előzménye, hogy tavaly májusban hirdettek győztest a magyar autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogára kiírt pályázaton. Az végeredmény alapján a Themis magántőkealap vezette konzorcium - amelyben a magyar útfelújítási közbeszerzéseken már sikeres, Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó vállalkozások szerepelnek - 35 évre kapott megbízást.