Így kaphatnak mattot a gyorshajtók?

2023.04.18. 12:32

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy Nagy-Britannia délnyugati csücskének két megyéjében sasszemű drónokat állított szolgálatba a rendőrség a szabálytalankodók lefülelésére.

Forrás:Devon & Cornwall and Dorset Police Drones
Forrás:Devon & Cornwall and Dorset Police Drones

Új fegyvert vet be elsősorban a gyorshajtók, de más közlekedési szabálytalanságok elkövetői ellen is Nagy-Britannia déli csücskének két megyéjében, Devonban és Cornwallban a helyi rendőrség. DJI Matrice 300 típusú drónokkal figyelik az utakat abban bízva, hogy az eszközök jelentősen javítják majd a közlekedés biztonságát – írta a Dronedj.com drónos szakportál.

A drónok elsősorban azok fölött az útszakaszok fölött fognak őrjáratozni, amelyeken a vezetők gyakran figyelem kívül hagyják a sebességkorlátozást. Rossz hír a szabályszegőknek, hogy ezeket a vezető nélküli légi járműveket (UAV), olyan kamerákkal látták el, amelyek négy mérföldes - 6,5 kilométeres -  távolságra is ellátnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a drónok messzebbre látnak, mint például a szirti sas, ez a madár ugyanis 2 kilométeres távolságból veszi észre a nyulat a földön, aminél egy autó vagy motor jóval nagyobb célpont.

A légi megfigyelő egység természetesen a helyszín közelében lévő járőrautókkal együttműködve dolgozik. A kifigyelt gyorshajtót a földi egység felkészülten várhatja sebességmérő eszközével. A rendőrök úgy vélik, hogy a légi és földi fényképek, illetve az azokat kiegészítő adatok sakk-matt helyzetbe hozzák a szabálytalankodókat. Ugyanakkor nem az a céljuk, hogy minél több bírságot vessenek ki, hanem az, hogy csökkentsék a balesetek, főként a halálos balesetek számát. A térségben az elmúlt időszakban megszaporodtak a tragikus végű közlekedési balesetek.

A motorkerékpárosok aránytalanul nagy súllyal szerepelnek a sötét statisztikában. Az őket érő halálos vagy súlyos sérüléssel végződő balesetek száma 2017 óta évente 200 fölött volt az összesen nagyjából 700 ezer embernek otthont adó két megyében. Ez körülbelül harmada az ilyen baleseteknek, miközben a motorosok kevesebb mint egy százalékát adják a devoni és a cornwalli utakon közlekedő járműveknek. A rendőrség állítása szerint az esetek többségében a lefülelt szabálysértők csak egy alapos lelki fröccsre számíthatnak, a büntetéseket a súlyos esetekre tartogatják.

Van még egy rossz hír azoknak, akik a csintalankodni akarnak a két délnyugat-angliai megye útjain. Az UAV-k nagyon jól zoomoló kamerái széles hőmérsékleti viszonyok és rossz időjárási körülmények között is képesek sasolni az utakat.