2023.04.21. 13:06

Nagyon nem mindegy, milyen színű ruhában, illetve láthatósági mellényben megy valaki az út szélén. Jön a szezon, vagyis a melegebb idő miatt jó eséllyel több gyalogos jelenhet meg az utakon. A lakott területen kívül az úttesten, a leállósávban, az útpadkán gyaloglóknak (ha nem csoportosan közlekednek) éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselniük - derül ki a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet híroldalán megjelent összefoglalóból, amely szerint nem mindegy, milyen is az a mellény. 

melleny

Több szempontot érdemes mérlegelni a láthatósági mellény megvásárlása előtt.  A megfelelő méret mellett legyen könnyű és strapabíró, de ne foglaljon sok helyet a táskában. A színe sem mellékes: a leggyakrabban sárga vagy narancssárga mellényekkel lehet találkozni a boltokban, de vannak többszínűek is. 

A cikk idéz egy angol felmérést, amely szerint a fekete ruhás alakot szinte már csak akkor észlelik a sofőrök, amikor már késő. Ha kék vagy ha piros ruházatot viselnek, akkor is csak 17, illetve 24 méterről veszik őket észre, ugyanakkor 50 km/h-s sebességnél ennél több lehet a fékút, 90 km/h-s tempónál pedig a kék és piros ruhás emberek is lényegében láthatatlanok. 

Forrás: KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet
Forrás: KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet

A sárgánál is jobb a fehér és még jobb a többség számára a legmesszebbről észlelhető színű anyagból készült láthatósági mellény, a neonzöld. 

Nemcsak a gépjárművezetők megkérdezésével jutottak az angol kutatók arra a következtetésre, hogy a neonzöld ruha a legjobb a színválasztás. Van ennek tudományos alapja is. A neonzöld a maga 555 nanométeres hullámhosszával a látható fénytartomány közepén található. Ezt a fénytartományt érzékeli a leginkább a szem és ezért észlelik a legnagyobb távolságból ezt a színt az autósok.

Lényeges azonban, hogy az emberek színérzékelése között lehetnek különbségek, így másként észlelhetik a gyalogosokat. A láthatósági mellényeket pedig a nagy átlag szemérzékenységéhez igazodva gyártják. Nem előírás, de ha valaki észrevehető szeretne maradni, akkor érdemesebb messziről is könnyebben látható - világos - ruhát viselni. 

KRESZ  szerint a gyalogosoknak az úttest szélén, egy sorban, lakott területen kívül a menetirány szerinti bal oldalon, a gépjárműforgalommal szemben kell közlekedniük. Mindemellett a gyalogosok csak akkor léphetnek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Nem léphetnek hirtelen, körültekintés nélkül az úttestre és amikor ott haladnak, tartózkodniuk kell minden olyan lépéstől, mozdulattól, magatartástól, ami a gépjárművezetőket megzavarhatja, megtévesztheti.