Döntött a bíróság, nem az Autopilot a felelős, hanem a sofőr

2023.04.24. 06:14

Lezárul egy, a rendszer kritikusai szerint Tesla Autopilot okozta baleset pere Kaliforniában. A járművet vezető nő azért ment perre a Tesla ellen, mivel szerinte a Teslája Autopilot üzemmódban ment neki egy padkának, ami a légzsák kinyílását eredményezte. A hirtelen nyíló légzsák eltörte a nő állkapcsát, fogait ütötte ki, illetve idegkárosodást okozott az arcán. A nő 3 millió dollár (kb. 1 milliárd forint) kártérítést követelt és az Autopilot vezetéstámogató rendszert, illetve a légzsákot okolta a balesetért.

Egy Tesla Model 3, ami épp magát vezeti - A kép illusztráció - Fotó: Tesla
Egy Tesla Model 3, ami épp magát vezeti - A kép illusztráció - Fotó: Tesla

A Tesla tagadta felelősségét a balesetban, arra hivatkozva, hogy a jármű kezelési útmutatója nem ajánlja az Autopilot használatát városban, illetve szerintük a légzsák is megfelelően működött. A bíróság, mivel a Tesla valóban felhívta a figyelmet a rendszer hiányosságaira, az autógyártó javára döntött. Ed Walters, a Georgetown jogi egyetem önvezető járművekre specializálódott tanára nagy győzelemnek nevezte az ügy kimenetelét, azonban szerinte fontos emlékeztető ez a Tesla tulajoknak is, akik szerinte túlságosan megbíznak a vezetéstámogató rendszerekben.

A márka egyik büszkesége, a Model X Plaid - A kép illusztráció - Fotó: Szentkuti Ákos/Totalcar
A márka egyik büszkesége, a Model X Plaid - A kép illusztráció - Fotó: Szentkuti Ákos/Totalcar

Az Elon Musk vezette vállalat természetesen továbbra is hangsúlyozza, hogy az Autopilot csupán egy olyan fejlett vezetéstámogató rendszer, ami a közúti közlekedésben előforduló mindennapi helyzetek megoldására ugyan képes, de folyamatos emberi felügyeletet igényel.

Forrás: Automotive News