Eszméletlen menő, retró G osztállyal ünnepel a Merci

2023.04.29. 09:22

Mérföldkőhöz érkezett a Mercedes G osztály, legyártották a félmilliomodik példányt. A márka egyik legnagyobb ikonja 1979 óta készül és valószínűleg az is hozzájárul a népszerűségéhez, hogy a külseje az évtizedek alatt nagyon kevesett változott.

Ma már főleg státuszszimbólumként funkcionál, hiszen G63 AMG-ként – főleg feketében – elég elrettentő és semmiképp nem szerény darab. Ugyanakkor a G osztály ma már némileg háttérbe szorult, remek tulajdonsága, hogy igazi terepjáró. A három zárható differenciálmű és az alvázas felépítés megmaradt a mai napig.

Miután elkészült az igen drága G osztályból 500 ezer példány, a márka elkészített egy ünnepi kiadást. Annak ellenére, hogy ma már a marcona és fenyegető külsejű példányok mennek a legjobban, a Merci az ünneplős modellt inkább retró stílusban közelítette meg: a különkiadás az 1986-os 280 GE típusjelzésű modellt idézi meg.

Az a helyzet, hogy a Mercedes remek munkát végzett, ugyanis a matt zöld – Agave Green – G osztály csodálatos lett. Állatul néznek ki az AMG-k is, mégis üdítő látni egy ilyen visszafogott, a régi G-k teherautós kisugárzását megidéző darabot látni. A színt remekül kiemelik a feketére fényezett részek, illetve a 80-as évek stílusát idéző felnik is. Egyszerűen hibátlan az egész.

A belső még a külsőnél is szokatlanabb, hiszen az ezúttal nem a fényűző luxusról szól, ott is a retró hangulatra fűzték fel a dizájnt. Például a mai, tetőtől talpig bőrbe húzott G osztályokhoz képest különösen szokatlanok a szemnek a kockás, szövet ülések.

Még arra is figyeltek, hogy a géptető mellett lévő, nagy indexbúrák narancssárgák legyenek. Ennek ellenére a technika teljesen modern, tehát például addig nem mentek, hogy a LED-es lámpák helyett hagyományos, izzós egységeket építsenek be. Az ünnepi G osztály egyébként egyedi darab, ezért bármennyire is kívánatos sok embernek, sajnos nem lehet majd megrendelni.

Forrás: Mercedes-Benz