Olcsóbb, kisebb akksis verzió érkezik a Skoda Enyaq-ból

2023.04.30. 05:50

A Skoda bemutatott egy "új", belépőszintű Enyaq-ot,  amit 40 ezer euróért, átszámolva csaknem 15 millió forintért fognak árulni több európai országban.

A hátsókerekes Skoda Enyaq iV 50 52 kilowattórás akkumulátorral kapható, aminek a hatótávja 365 km. Szériafelszereltsége az autónak a 13"-es érintőképernyő, tolató-kamera és a 19 colos felnik. Eddig a legolcsóbb modell az Enyaq 60 volt, 58 kWh-os akksival, amelynek ára 19,3 millió forintról indul. 

Skoda-Enyaq-iV  5d458fe4

Martin Jahn, a Skoda értékesítési és marketing vezetője az Automotive News Europe-nak elmondta, hogy a Tesla árcsökkentése miatt vezetik be az Enyaq 50 modellt, valamint azért, mert több piac is igényelt egy olcsóbb, kisebb hatótávú modellt. A Skoda vezérigazgatója,  pedig arról beszélt, hogy a kisebb hatótávú modell bevezetése okosabb lépés, mint az árak csökkentése.

Viszont csak kiválasztott országokban értékesítik az Enyaq 50-et, például Németországban, Belgiumban és Hollandiában. A Skoda hazája is kimarad a modellből, helyette olyan „all-inclusive” lízingdíjat vezetnek majd be a nagy hatótávú Enyaq 80 modellre, ami „leveri a Teslát” – tette hozzá Jahn.

Nincs egyszerű helyzetben az európai újautó-piac

Korábban beszámoltunk róla, hogy az idei első negyedévben Tesla Model Y-ból adtak el a legtöbbet Európában. A Dataforce adatai szerint míg Model Y-ból 66 623 (a JATO adatai szerint pedig 71 683) darabot adtak el, addig az Enyaqból 9 972-t.

A kiválasztott országok piacain a Model Y ára 44-45 ezer euró (kb. 16-17 millió forint), vagyis a Skoda a Tesla SUV-jánál is olcsóbb modellel állt elő. Viszont ennek a hátulütője, hogy a Model Y 88 kilométerrel nagyobb hatótávval rendelkezik az Enyaq 50-hez képest.