72 jármű karambolozott homokvihar miatt egy amerikai autópályán

2023.05.03. 12:23

Összesen hét ember halt meg és legalább 37-en megsérültek egy autópályán áthaladó porvihar miatt hétfőn az egyesült államokbeli Illinoisban – közölte a helyi rendőrség szerdán. Korábban hat halottról számoltak be.

A rendőrség közleménye szerint a homokvihar az Interstate 55-ös autópályát mintegy két mérföldös (3.2 km) szakaszon érintette, így a pálya mindkét oldalán voltak balesetek. A balesetek hétfőn délelőtt 11 óra előtt történtek, akkor az utat mindkét irányba lezárták, viszont kedd reggelre újra megnyitották – írta a New York Times.

A rendőrség részletezte, hogy a balesetekben 72 jármű volt érintett. A baleset következtében két nyerges vontató kigyulladt. 

„A sérültek 2 és 80 év közöttiek voltak, sérüléseik a kisebbektől az életveszélyesig terjedtek” – közölték a hatóságok. A hatóságok a sérülések mértéke miatt két áldozatot nehezen tudtak azonosítani, ezért kedden sajtótájékoztatón kérték a lakosság segítségét. Az egyik áldozat egy kék Chrysler 300-ast, a másik pedig egy Hyundai-t vezetett.

Brendan Kelly, az Illinois-i Állami Rendőrség igazgatója elmondta, hogy az autópálya ezen szakaszát földes mezőgazdasági területek veszik körül. A porvihar nyugati irányból érte el az autópályát.

Az Egyesült Államok Országos Meteorológiai Szolgálata közölte, hogy a hétfői körülményeket egy nagyon erős széllel kombinált szárazság okozta, ami Illinois középső részén ritkán fordul elő. A balesettől 30 mérföldre (48 km) levő Springfield repülőtéren a baleset pillanatában 40 mérföld/órás (64 km/h) szelet mértek.

Márciusban a texasi Amarillóban hasonló körülmények között nyolc jármű karambolozott, viszont senki nem sérült meg súlyosan. Ugyanúgy márciusban hazánkban is hasonlóan egy homokvihar miatt volt tömegbaleset az M1-esen.

Március 11-én délután fél háromkor az M1-es autópályán, Herceghalom térségében hat kamion, öt kisteherautó és 32 személyautó ütközött össze, több jármű kigyulladt. A baleset a Győr irányába vezető sávban történt, de egy kamion a Budapest felé vezető oldalra is átcsúszott, ezért az autópályát mindkét irányban lezárták. A tömegbalesetben összesen 39 ember sérült meg, valamint egy ember meghalt.