A fizetős parkolók bekebelezik a balatoni településeket

2023.05.08. 14:19

Egyre több Balaton-környéki településen vezetik be a fizetős parkolóhelyeket, legutóbb Balatonbogláron lett kialakítva több ilyen zóna.

Néhány hete már Balatonbogláron is megjelentek a fizetős parkolóhelyek, és nem csak a part mentén, hanem a belvárosban is: A Várdomb és a Gömbkilátó környékén 300 forint/óra, míg a parti övezetnél 400 forint/óra – írta a napi.hu.

D  VG20201026011

A part közelében, az egyes zónában (Parti sétány, Platán sor, Platán tér, Kikötő utca, Tinódi utca, Kodály Zoltán utcának a Platán sor és a Matróz köz közötti szakasza és a Kodály Zoltán utca keleti végén lévő parkoló) május 1 és szeptember 30 között minden nap fizetni kell a parkolásért. Viszont a kettes és hármas zónában, ami a városközpont és a várdomb, ott csak meghatározott időben fizetős a megállás. 

Viszont az állandó lakosoknak nem kell fizetniük a parkolásért, a vendégeknek és a turistáknak azonban igen – közölte a sonline.hu-val Mészáros Miklós polgármester. Viszont a nyaralótulajdonosok az utóbbi csoportba tartoznak: vagy beállnak a saját telkükre, vagy bérletet kell váltaniuk. Ilyenből van egyhetes és éves bérlet.

Az önkormányzat a parkolási rendszert 50 millió forintból alakította ki, amely várhatóan egy-két éven belül megtérül. Ugyanis a célja a fizetős parkolásnak az, hogy majd ebből tartsák fenn a boglári strandokat. Ennyiből pedig csaknem ezer fizetős parkolóhelyet alakítottak ki, és mág valószínüleg várható a további bővítés – végülis erről szól egy ellene készült petíció.

A petíció szerint a Tinódi és Kodály utcában a 100 éves platánfák közé szeretnének parkolóhelyeket kialakítani. A kampány szervezője ismertette, hogy a platánfák gyökerei a felszínhez igen közel vannak, így a legkisebb mértékű földelhordás is veszélyes a fák további biztonságos fejlődésére, egészségére, és főleg stabilitásukra.

Kodály u 2

A napi.hu megjegyzi, hogy a fizetős parkolók terjedése a Balaton környékén folyamatos, az északi parton például nagyjából már nincs olyan település ahol ne lenne a parkolás, vagy a strand fizetős. Ez a trend pedig a déli partot is kezdi hatalmába keríteni.

Siófokon és Zamárdiban már régóta kell fizetni a parkolásért, de Balatonfenyvesen, Fonyódon és Balatonföldváron is vannak fizetős zónák.