Se tankok, se repülők nem voltak idén a moszkvai Győzelmi parádén

2023.05.09. 17:57

Oroszország egyik legnagyobb ünnepe a második világháború lezárásának időpontja, azaz május 9, a győzelem napja, vagy másnéven a Nagy Honvédő háború befejezése. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország, legalábbis orosz idő szerint, az európai szerint ez az időpont még május 8-ra esett az időeltolódás miatt. A Győzelem napját minden évben ünnepségsorozattal ünnepli meg a hatalmas ország, amelynek fénypontja a nagy szabású moszkvai katonai parádé. Ilyenkor a Kreml előtt felvonul az orosz hadsereg színe-java és általában itt láthatjuk először az orosz hadsereg legújabb katonai fejlesztéseit.

Az elmúlt években ilyenkor akár 400-500 katonai jármű is felvonult, a katonai parádé pedig akár 2-3 órásra is nyúlhatott. Tavaly és idén is másként alakult ez. Amíg 2022-ben még 43 perces volt a katonai felvonulás harcjárműves része, idén már csak mindössze 20 percig tartott ez.

Míg tavaly 130-at, addig 2023-ban alig negyven harcjárművet láthatott a nagyérdemű, amelyek között ezúttal semmilyen újdonságot sem fedezhettünk fel, és harckocsiból is mindössze egy darabot láthattunk. A 2022-es évhez hasonlóan idén is teljesen elmaradt a légiparádé, amely hagyományosan a megemlékezés leglátványosabb eleme. De a több napig tartó ünnepségsorozatot is elhagyták a szervezők, idén csak nagyon rövid katonai parádét tartották meg.

Ahogy azt fentebb írtuk, ez alkalommal egyetlen egy harckocsi vett részt a parádén egy második világháborús T-34/85. Ezt követte néhány GAZ 2330-as, Tigr-M vagyis az orosz Hummer, majd következett pár darab Kamaz Typhoon és URAL-VPK MRAP. Az MRAP-okat követték az Iszkander rakétákat szállító MZKT-7930-asok.

Az Iszkandereket és az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket szállító MAZ 543-asok közzé ékelődött egy BTR-82-as páncélozott szállító harcjármű is. Majd három darab MZKT-79221-es szállítójármű következett, amelyek a hátukon egy-egy Jarsz RS-24-es Interkontinentális ballisztikus rakétát hordoztak. A felvonulást három darab K-17 Bumeráng 8x8 gyalogsági lövészpáncélos zárta.

Az egyetlen felvonuló harckocsi egy nyolcvan éves T-34/85 volt
Az egyetlen felvonuló harckocsi egy nyolcvan éves T-34/85 volt

A 78. Győzelem napi parádéra erősen rávetette árnyékát az ukrajnai konfliktus, ahol több ezer harckocsit és más harcjárművet vesztett el az orosz hadsereg. Köztük olyan modern harcigépeket is mint a T-90M vagy a BMP-T Terminátor. Mivel az orosz harckocsik erősen megfogyatkoztak és a tankok ázsiója is nagyot esett az elmúlt hónapokban, ezért az orosz nagyvárosok közül, idén egyedül Moszkvában tartották meg a Győzelem napi parádét, ahol egyetlen egy nyolcvanéves harckocsi vonult fel.

Videó a 2023-as Győzelem napi parádéról: