Csapást mérhetnek a fáradt sofőrökre: új teszt jöhet

2023.05.09. 12:50 Módosítva: 2023.05.09. 13:53

A balesetek vizsgálatánál fontos szerepet kap az alkoholt vagy drogot kimutató vérteszt. A jövőben a fáradtság is felkerülhet a palettára. 

Ha a kutatások az eddigi ütemben folytatódnak, akkor két évben belül megszülethet az a vérteszt, amellyel bizonyítható, hogy egy autó vezetője fáradt volt-e, mielőtt balesetet okozott vagy sem – írja Ladbible.com hírportál. Pontosabban azt lehet majd bizonyítani, hogy az autó vezetője nem aludt kellő számú órát azelőtt, hogy a volánhoz ült volna.A kép illusztráció.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.

Az alkohol- és a kábítószer-fogyasztást megbízhatóan ki lehet mutatni a sok éve rutinszerűen használt vértesztekkel, mivel azok mennyiségét mérik a vérben. A fáradtság bizonyításának bíróság előtt is megálló módszere nehezebb eset, mert közvetett bizonyítékokra kell hagyatkozni. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat az ausztrál kormány közúti biztonságért felelős szervezete finanszírozza.

A munkát azért kezdték el, mert a szakértők évek óta követelik, hogy a hatóságok valamilyen módon lépjenek fel azokkal az autósokkal szemben, akik megengedhetetlenül fáradtan ülnek a volán mögé. Egy orvosi kutatás például arra jutott, ha valaki kevesebb mint öt óra alvás után vezet autót, az számos országban egyenértékű azzal, mintha átlépte volna a maximális  alkoholfogyasztás korlátját.

Amikor sorra vesszük, hogy mi okozza a legtöbb halálos balesetet az utakon, akkor az egyik legfontosabb ok az ittas vezetés, a másik a gyorshajtás. Ezekhez hasonlóan fontos ok a fáradtság is – mondta a Guardiannak nyilatkozva Clare Anderson professzor, a fáradtságteszttel kapcsolatos kutatás vezetője. Miközben azonban a fáradtság kezelése a legegyszerűbb: aludni kell pár órát, az emiatt bekövetkező balesetek esetén nem tudjuk bizonyítani, hogy a bajt okozó sofőr elkerülhette volna a hibáját, ha alvással orvosolta volna fáradtságát – teszi hozzá.

Az Egyesült Királyságban megjelent egy szakértői becslés, amely szerint a szigetországban a balesetek 20 százalékát okozzák fáradt autósok. A halálos balesetek esetén 25 százalék lehet ez az arány.

Megtalálták a fáradtságmarkereket

Anderson kutatócsoportja öt olyan úgynevezett biomarkert talált a vérben, amelyek tesztje alapján meg lehet mondani, hogy valaki az elmúlt 24 órában aludt-e vagy sem. A kutatók szerint módszerük megbízhatósága több mint 99 százalékos. A professzor szerint a mutatók szorosan kapcsolódnak ahhoz, ki mennyi ideje van ébren, és nem függenek az emberek nemétől, korától vagy más jellemzőitől.

További fontos tulajdonságuk, hogy nem metabiotikumok, amelyek összefügghetnek a szervezetben lévő koffeinnel vagy az adrenalin szintjével, továbbá más olyan anyagokkal, amelyek az illető lelki állapota, például bizonytalansága miatt keletkeznek.

A fejlesztés további iránya, hogy a vérteszttel meg lehessen állapítani azt is, ha valaki keveset, például négy vagy öt órát aludt azt megelőzően, hogy balesetet okozott. Ezzel átléphetnék a határt a tudományos érdekesség és a bíróság előtt is használható bizonyító eszköz között – mondja a kutatásvezető. Ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig, akkor a kutatók két éven belül elérhetik ezt az áttörést.