Világrekorddal jelentkeztek a hibridek (frissítve)

2023.05.12. 11:31 Módosítva: 2023.05.12. 12:05

Mennek előre a tisztán elektromosok és a részben villanyhajtású autók, a sima hibridek például eddig példátlan darabszámban keltek el és a konnektorosak jól teljesítenek. 

A konnektorból tölthető autók (PHEV) értékesítése 2023 márciusában 28 százalékkal haladta meg a 2022.márciusi mennyiséget – állítja CleanTechnica hírportál saját összesítése alapján. Összesen 1,097 millió ilyen autót helyeztek forgalomban a világ újautó-piacain. Ennél a mennyiségnél csak a 2022. novemberi eladások voltak magasabbak ebben az autókategóriában.

Ez azt is jelenti, hogy PHEV autók a világ autóértékesítéséből 16 százalékkal rendelkeztek. Ezen belül atisztán elektromos autók (BEV) 12 százalékos részesedést értek el.

A CleanTech szakértői úgy értékelikezeket az adatokat, hogy a világ autópiacai elérkeztek az elektromos autók áttörésének időszakába (electric distruption zone), ami egyben "romboló" hatással van a hagyományos meghajtású értékesítésére ésezzel gyártására.

Eközben a hibridek értékesítése is átlépte az egymillió darabot, még ha csak egy hajszállal is. Ezekből1,004 milliót adtak el. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hibrid technológia is fejlődik, ezért ezek az autókegyre jobban közelítenek az elektromos meghajtás felé. Korábban nem fordult elő, hogy a világon egy hónap alatt több mint egymillió hibrid meghajtású autót adtak volna el. Ha ez előbbi két adatot összeadjuk, akkor azt kapjuk, hogy az autópiaci vásárlók 31 százaléka választott olyan autót, amely valamilyen szinten elektromos meghajtással rendelkezik. Ez is jelzi, milyen lehengerlőhatással van az elektromos átállás a világ autóiparára.

Ranglista

A legnépszerűbb autók listáját két BEV, nevezetesen a Tesla Model Y és Model 3 vezette idén márciusban, 145 ezer és 57,5 ezer darabos értékesítéssel. Utánuk két PHEV és BEV meghajtással is árult autó, a BYD Song és Qin Plus következett 40-40 ezer darabos eladásokkal. Az 5. és a 6. helyen is két BYD-modell, a Yuan Plus és a Dolphin állt, közel 39 ezer és 30 ezer darabos értékesítéssel.

DSC01427

Az első negyedévet nézve fordított az élen állók sorrendje. A BYD több mint félmillió EV-t adott el január és március között, míg a Tesla közel 423 ezret. Ezen a listán harmadik a BMW 98 ezer, negyedik a Volkswagen 91 ezer autó értékesítésével.