Itt van egy villanytörpe 2,6 millióért – nem Kínából

2023.05.16. 09:22

Bolíviában az orvosok egy része golfkocsi méretű villanyautóval megy házhoz a betegeihez. Az autók gyártója szerint az elektromos átállás mást hoz a gazdag és a szegény országok autózásában.

Carlos Ortunót, a bolíviai La Paz városában élő orvost egy hideg reggelen kihívta egyik betege. A doktor bepattant elektromos meghajtású miniautójába, hogy gyorsan eljusson a város külső részén élő pácienshez. Aggódott, hogy az autó megbirkózik-e az odavezető meredek, kacskaringós úttal, de nem volt gond – kezdi beszámolóját az AP hírügynökség, amely a kutv.com-on jelent meg.  

Quantum motors villanyautó törpe.png

A golfkocsi méretű, egyszemélyes járművet a Quantum Motors gyártja. Ortuno számos orvostársához hasonlóan a kormány támogatásával a La Paz-i önkormányzattól kapta használatra az autót. A „Doktor a házában” program keretében igyekeznek megkönnyíteni a betegek házi ellátását. A programba bevont autók adhatnak némi plusz keresletet Bolívia egyetlen autógyártójának egyetlen termékére.

A vállalatot négy évvel ezelőtt alapította egy befektetőcsoport, amelynek tagjai egyetértenek abban, hogy az elektromos átállás át fogja alakítani a világon az autózást. Úgy gondolják azonban, hogy ez másként fog történni a világ különböző részein. Carlos Márquez, a Quantum Motors vezérigazgatója azt mondta, a Tesla lehet a domináns játékos az Egyesült Államokban, Latin-Amerika azonban más tészta. Amerika középső és déli részén sokkal kompaktabbak lesznek az autók, mivel az ottani utak olyanok, mint az indiai városok keskeny, zsúfolt útjai. Nem pedig olyanok, mint a széles kaliforniai utak. 

A Quantum autója egy kis doboz

Végsebessége nem éri el a 60 km/h-t és akár a lakások konnektorából is újratölthető, mint egy mobiltelefon. A gyártó egy töltéssel 80 kilométeres hatótávot ígér. Bíznak benne, hogy a 7600 dolláros (2,6 millió forint) ár segít abban, hogy Bolívia és az országgal szomszédos latin-amerikai országok átálljanak. 

A Quantum ugyan olcsó, de amit kínál, az nem vethető össze egy átlagos benzines autó tudásával –jellemezte a villanytörpét Marco Antonio Rodrigues La Paz-i autószerelő mester.

Tömeges eladás arrébb van

A Quantum értékesítése azonban enyhén szólva nagy kihívás. Az elmúlt négy évben a vállalat állítása szerint 350 autót adtak el Bolíviában és meg nem határozott mennyiséget Peruban és Paraguayban. A cég azt tervezi, hogy idén megnyitja mexikói üzemét, ám arról nem adtak adatokat, hogy mennyi autót akarnak ott gyártani.

A bolíviai villanyautó-gyártásban azonban van ráció. Ennek az országnak a földjében található ugyanis a világ egyik legjelentősebb lítiumkészlete. Becslések szerint 21 millió tonna rejlik a föld mélyén a modern akkumulátorok legfontosabb alkotóeleméből. Eközben az országban futó autók importált üzemanyaggal járnak, amelynek árát fele részben a kormány fizeti ártámogatás formájában.

Másként viszonyulhatnak azonban az autósok az elektromos autózáshoz, ha a kormány megszüntetni a benzin árának támogatását. A Quantum Motorsnál reménykednek abban, hogy a házi orvosi ellátást támogató programhoz hasonlókezdeményezések növelhetik a vállalat autói iránti keresletet. Ezt a programot jövőre bővítik. Készek vagyunk a növekedésre – mondta Márquez, hozzátéve, hogy a raktárkészletüket július végéig eladták-.