Döbbenetes számok: 23 rekordot döntött meg a Rimac Nevera

2023.05.18. 06:09

A horvát Rimac teljesítménye igazi sikersztori: az elektromos sportautókat készítő cég 2021-ben összebútorozott a Bugattival, és évek óta a csúcsot ostromolják. A Rimac-Bugatti fúziónak már tavaly év végén meg is lett az eredménye: a pusztítóan gyors tempók tapasztalt szakértőinek segítségével 412 km/h-t hoztak ki a Neverából, ami rekord a villanyautók mezőnyében.

De itt nem álltak meg, az igazi tűzijátékot későbbre tartogatták. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Rimac Nevera egy pokoli gyors szupersportautó, most pedig az is kiderült, hogy pontosan mennyire. A válasz: eszeveszettül.

Az 1,4 megawattos, vagyis 1900 lóerős szörnnyel nem kevesebb, mint 23 rekordot döntöttek meg, méghozzá ugyanazon a napon. A teszteket a németországi Automotive Testing Papenburg pályán nyomták le: ennek a pályának van egy 4 kilométer hosszú egyenes szakasza, ahol biztonságosan ki tudták próbálni a Nevera képességeit.

A nulla-százas gyorsulást 1,81 másodperc alatt tudta le a Rimac, de ennél sokkal durvább, hogy a 0-200 is megvolt neki 4,42 másodperc alatt. A 400-as tempóra se kell sokat várni: álló helyzetből indulva 21,31 másodperc alatt futotta meg a Nevera.

Nemcsak a gyorsulási adatok elképesztőek, hanem az is, hogy mennyire hatékonyan áll meg az autó: a 0-200-0 8,85 másodperc alatt van meg, ami onnan nézve különösen durva, hogy ennyi idő alatt egy átlagos autó nagyjából 100-ig gyorsul. A 0-400-0 már egy fokkal hosszabb időt vesz igénybe, de ezt is betolták 30 másodperc alá: 29,93 másodperces idővel még a Koenigsegg Regerát is lenyomták, bő másfél másodperccel.

Gyorsulási versenyen se sok ellenfele akadna a Neverának: a 8,25 másodperces, negyedmérföldes idő szinte irreálisnak tűnik. Fél mérföldön egyébként 12,82 másodpercet tudott, ami tulajdonképpen egy elég jó negyedmérföldes idő az emberi ésszel felfogható autók világában.

A rekordkísérletekhez utcán is használható, Michelin Cup 2 R gumikat használtak, a méréseket pedig a Racelogic és a Dewesoft szakemberei hitelesítették a helyszínen. A különleges naphoz különleges autó is dukált, ezért egyedi, fekete-zöld színűre dekorálták az immár sokszoros rekorder Neverát.

Forrás: Rimac