Eddig példátlan megoldás jön Budapestre a metrópótlók búcsúja miatt

2023.05.22. 10:54

Hétfőtől már tényleg a teljes vonalon jár a hármas metró, így megáll a Lehel téri és a Nagyváradi téri állomáson is. A pótlóbuszok elbúcsúznak, egyben változások lesznek a belvárosi szakaszokon. 

Hétfőn véget ér a hármas metró felújítása. A szerelvények már május 12. óta már a teljes vonalon jártak, aza Újpesttől Kőbánya-Kispestig, de két állomáson - a Nagyvárad téren és a Lehel téren - még munkák folytak, amelyek lezárultak, így itt is megállnak majd. 420A6273

A hármas metró tényleges rajtja miatt a metrópótlás is megszűnik. „A BKK és a Budapest Közút olyan forgalmi rend kialakításán dolgozik, ami megőrzi a belvárosi kerületek alacsonyabb terhelését, ugyanakkor a városmag legbelső részein – a Bajcsy-Zsilinszky úton vagy a Kiskörúton közlekedők esetében – csökkenti a forgalmi korlátozások miatt korábban kialakult torlódások mértékét is" – derül ki a BKK tájékoztatójából

A Bajcsy-Zsilinszky úton 2x2 autóssáv helyreállítását jelenti a Bajcsy-Zsilinszky úton korábban is meglévő buszsávok, illetve a kiskörúti villamosvágányok mellett. A lámpaprogramokat úgy állítják be, hogy mérsékeljék a torlódások kialakulását. 

A metrópótlás végével a bicajosok jobban járnak. A belvároson keresztül - az úgynevezett észak-déli tengelyen - eddig csak szakaszosan lehetett biztonságosan biciklizni, az új forgalmi rendnek köszönhetően azonban teljesen átjárható lesz a belváros észak-déli irányban. 

  • Az Üllői úton a buszsávok helyét új, biztonságos kerékpársávok veszik át a Kálvin tér és a Népliget között. 
  • A Váci úton pedig a Nyugati tér és a Gogol utca között. A kerékpársávok biztonságát – ahol lehetséges – fizikai elválasztó elemek (műanyag elhajló pollerek, forgalomkorlátozó oszlopok) biztosítják majd, ami Budapesten eddig nem látott fejlesztésnek számít.
  • Biciklis átvezetést alakítanak ki a Nyugati téren a felüljáró vonalával párhuzamosan a Nagykörúton keresztül, a csomópontban három új zebra is épül.
  • Új kerékpáros átvezetés épül a Népligetnél is a Könyves Kálmán körúton keresztül, valamint a Deák Ferenc tér irányába biztonságosabbá válik a biciklizés az Astoria csomópontban is, ahol szintén épül új zebra is.