Akksigyárnak keres helyet az indiai óriáscég

2023.05.25. 14:08

Jaguar  és a  Land Rover  tulajdonosa, az indiai  Tata  hamarosan eldönti, hol építi fel európai akkumulátorgyárát –  adta hírül  az Automotive News Europe hírportál. 

Az egyik célpont az Egyesült Királyság, ám a brexit miatt mégsem annyira vonzó az ország. Ugyanakkor a londoni kormány nagyvonalú támogatási csomag tett le az asztalra, hogy megszerezze a beruházást – írja a hírportál az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A végső döntés azonban még nem született meg, a Tata választhat más helyszínt is, a korábbi hírek szerint Spanyolország merült fel lehetőségként.

Tény, hogy az Egyesült Királyság nem tudott komoly autóipari beruházást szerezni a brexit után, és veszélyben vannak a meglévő üzemek is. A Stellantis – amely Ellesmere Portban lévő üzemét akarja átállítani elektromos vanok gyártására –nemrégiben figyelmeztette a brit kormányt, hogy gazdaságtalanná válhat a szigetországban az autógyártás, ha lejárnak a brexit előtt kötött brit-EU kereskedelmi szerződés kedvezményes feltételei. A BMW 2022-ben jelentette be, hogy a Mini elektromos változatát nem Oxfordban, hanem Kínában fogják gyártani. A Honda 2021-ben bezárta Swindonban lévő gyárát.

A hírportál információját az akkumulátorgyár esetleges Angliába telepítéséről sem a Tata, sem a londoni kormányüzleti és kereskedelmi minisztériuma nem erősítette meg.