Világrekord: Közel 2000 kilométer elektromos üzemben, megállás nélkül egy plug-in hibrid Toyotával

2023.05.29. 10:24

Az Electreon egy járművek vezeték nélküli töltési megoldását fejlesztő izraeli cég. A napokban egy rekordkísérlettel hívták fel magukra, illetve a vezeték nélküli töltés előnyeire a figyelmet. Zárt pályán, száz órán keresztül haladtak folyamatosan, elektromos üzemben egy plug-in hibrid Toyotával, anélkül, hogy megálltak volna feltölteni az autót.

A kísérlet alatt 1942 kilométert futottak a tesztautóval, ami egy módosított plug-in hibrid Toyota RAV4 volt. Az autó akkumulátora maradt a gyári, 18 kWh kapacitású telep, amit az átalakításnak köszönhetően menet közben tudtak tölteni az úttestbe épített, vezeték nélküli töltési megoldásukkal.

A rekordkísérletben 55 sofőr vett részt, akik felváltva vezették az autót, körülbelül 19 kilométer/per órás átlagsebességet elérve. Ezalatt 241,69 kWh energiát használtak fel az autó akkumulátorának töltésére. A sofőrváltások idejére természetesen megálltak az autóval, de ekkor sem töltötték az akkumulátort a hagyományos módon, vezetékkel.

A kísérlet tökéletesen megmutatta, hogy még nagy távolságok leküzdéséhez sem feltétlenül van szükség hatalmas akkumulátorral felszerelt elektromos autóra, és a töltők mellett állva sem kell hosszú órákat eltölteni közben – persze amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra.

A vezeték nélküli töltési technológia önmagában nem új találmány, alkalmazása az elektronikai eszközökben régóta megszokottnak számít – gondoljunk például az elektromos fogkefékre, vagy a mobiltelefonokra -, de az autóipari alkalmazása még gyerekcipőben jár. Potenciál viszont biztosan van a technológiában, amit többek között az Electreon és a Toyota, illetve a DENSO márciusban megkötött együttműködési megállapodása is bizonyít. Az izraeli cég továbbá svéd, francia és belga cégekkel is pilot projektek indításán dolgozik, 2022. decemberében pedig Németországban kötöttek egy 3,2 millió euró értékű megállapodást elektromos buszok üzemeltetésére.

Forrás: Electreon, Carscoops