Nekimentek az olajmultiknak: mi lesz a benzinárral?

2023.05.30. 13:35

A környezetvédők egy ideje erősen bírálják a világ nagy olajtársaságait, hogy fogadkozásaik ellenére lényegében semmit sem tesznek a klímavédelem érdekében. Most azonban nyilatkozott egy olajipari csúcsvezető.

A világ legnagyobb tőzsdei befektetője azt várja az amerikai ExxonMobiltól és Chevrontól, hogy tegyenek többet a klímaváltozás elkerülése érdekében.

462843546

A norvég állami befektetési alapról van szó, amely összesen 1,4 ezer milliárd dollár (Magyarország éves GDP-jének többszöröse) vagyon felett rendelkezik - derül ki a CNN összefoglalójából. A norvég alap ugyanis közölte, támogatja a klímaaktivista csoportok javaslatait. Ugyanakkor olyan olajmamutok, mint az ExxonMobil és a Chevron arra biztatja részvényeseit, hogy utasítsák elezeket az elképzeléseket.

Mi az a scope 3?

A környezetvédők immáron a nagy befektető támogatásával nem csupán az amerikai olajmultiktól hanem az európai társaiktól, a BP-től és a Totaltól is elvárják. A javaslatok szerint az érintett cégeknek meg kellene szigorítaniuk az úgynevezett scope 3 céljaikat, amelyek a különböző termékek – üzemanyagok és földgáz – felhasználásával járó környezetterhelés csökkentését irányozzák elő 2030-ra. A nagyvállalatok a felülvizsgált célokkal közelebb kerülhetnének a párizsi klímavédelmi tervek teljesítéséhez. Ezek szerint el kellene kerülni, hogy a Föld légkörének átlaghőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen.

A környezetvédők szerint a norvég alapnak különösen nagy felelőssége van a vállalatok „jobb útra térítésében”, miután gigantikus forrásait a norvégiai olaj- és gázkitermelés bevételeiből halmozták fel. Ugyanakkor egyáltalán nem mellékes kérdés, hogy milyen hatással lehet az üzemanyagok árára, ha megemelkednek az olajmultik környezetvédelmi költségei.

A norvég alap nem szavazott a környezetvédelmi aktivistákkal együtt a BP és a Shell nemrégiben tartott részvényesi közgyűlésein. Az alap szóvivője szerint ezek a vállalatok olyan scope 3 terveket tettek le az asztalra, amelyek összhangban vannak a párizsi megállapodás céljaival. Az alap legutolsó adatszolgáltatása szerint 0,86 százalékos részesedése van a Chevronban és 1,13 százalékos az ExxonMobilban. Ez nem sok, ám ennek ellenére felszólították Mike Wirthet, a Chevron és Darren Woodsot, az ExxonMobil vezérigazgatóját, hogy mondjanak le az igazgatóságban betöltött posztjukról. A norvégok szerint a mostani helyzetben ennek a testületnek a menedzsmenttől függetlenül kellene meghoznia a döntéseit.