Hivatalos gyári autóbontókat nyitna a Stellantis

2023.06.08. 06:08

Érdekes ötlettel rukkolt elő a Stellantis: az Alfa Romeo, Citroen, Peugeot, Fiat, Opel és számos más márka anyacége „autó-újrahasznosító telepeket" nyitna a környezettudatosság jegyében.

Az eddigi információk szerint lényegében hivatalos, gyári autóbontókról beszélhetünk. Az emberek itt leadhatják régi járművüket, melyet ezután szétszerelnek, alkatrészeit pedig eladják, felújítják vagy újrahasznosítják.

A Stellantis szerint az autógyártás egy erősen szennyező folyamat, melynek ökológiai lábnyomát csökkenteniük kell a 2038-ra kitűzött karbonsemlegesség eléréséhez. Az újrahasznosító telepek ebben segítenek.

11

A vállalat persze nem csupán azért indította el a kezdeményezést, mert szívén viseli a bolygó sorsát. A „körkörös gazdaság" program keretében 2030-ig két milliárd dollár plusz bevételt remélnek.

Az első telepek – a Gallo nevű újrahasznosítással foglalkozó vállalat segítségével – Belgiumban, Luxemburgban és Franciaországban nyílnak meg, melyet teljes Európai terjeszkedés követ. Hogy az ügyfelek számíthatnak-e honoráriumra autóik leadásáért cserébe, nem derült ki.