Az EU miniszterei megállapodtak az Euro 7 enyhítéséről

2023.09.25. 15:24

Az Európai Unió miniszterei hétfőn megállapodtak az Euro 7-es, gépjárművek kibocsátására vonatkozó európai bizottsági javaslat enyhítéséről, miután rengeteg autógyártó és nyolc ország – köztük Franciaország és Olaszország – szerint az Euro 7 jelenlegi formájában csak forrásokat vonna el az elektromos járművek fejlesztésétől.

Az uniós országok megállapodtak abban, hogy nem változtatják a személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó jelenlegi Euro 6-os vizsgálati feltételeket és kibocsátási határértékeket, viszont a buszok és nehézgépjárművek esetében ezen értékek alacsonyabbak lesznek. Viszont a fékekre és a gumiabroncsokra vonatkozó új részecskekibocsátási határértékeket elfogadták, írta az Automotive News Europe.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Spanyolország terjesztette elő a kompromisszumot, amit az Európai Unió Tanácsa, az uniós miniszterek csoportja elfogadott. Most a Tanácsnak, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak kell tárgyalnia az új szabályozásról szóló végleges megállapodásról.

„Úgy véljük, hogy ezzel a javaslattal széles körű támogatást értünk el, egyensúlyt teremtettünk a gyártók beruházási költségei között, és javítjuk a szabályozásból származó környezeti előnyöket” – mondta Hector Gomez Hernandez, a spanyol ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter.

Olaszország, Franciaország, Magyarország és öt másik állam gyengébb szabályokat szorgalmazott, mivel aggályaik szerint a belső égésű motorokban lévő szennyezőanyagokra, például a nitrogén-oxidokra javasolt határértékek elvonják a fejlesztési munkát és a beruházásokat az elektromos járművekről.

Adolfo Urso olasz ipari miniszter üdvözölte az Euro 7-es normák enyhítéséről szóló megállapodást. „Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy megvédjük a kisszériás gyártókat, mint a Ferrarit, a Lamborghinit és a Maseratit” – mondta.