Tesla: nem úgy van az, hogy te csak eladod a Cybertruckod

2023.11.14. 17:45

Lehet utálni vagy imádni, a Cybertruck november 30-án esedékes érkezése fontos pillanat lesz az autóiparban. A Tesla régóta húzódó futurisztikus pickupjáért 1,9 millióan állnak sorba, a gyártó pedig már most igyekszik keresztbe tenni a nyerészkedőknek. A Tesla amerikai piacra érvényes általános szerződési feltételei között ugyanis feltűnt néhány új bekezdés, melyek kifejezetten a Cybertruck továbbértékesítését szabályozzák.

A szöveg szerint a vásárló tudomásul veszi, hogy a pickup kezdetben csak limitált példányszámban lesz elérhető, és elfogadja, hogy az átvételétől számított egy éven belül nem adhatja el a járművet. Ha valaki ezt mégis szeretné megtenni, írásos indoklást kell benyújtania a Teslához. Ha a vállalat ezt elfogadja, vagy megvásárolja a tulajdonostól az autót a futásteljesítménytől függő áron, vagy írásos engedélyt ad arról, hogy az adott példány értékesíthető harmadik félnek.

DSC02140


Ha valaki a fentiek hiányában mégis eladná a Cybertruckját, a Tesla tiltó intézkedéseket tehet az adásvétel ellen, vagy kártérítést követelhet a régi tulajdonostól. Ennek mértéke 50 ezer dollár (17,3 millió forint) vagy az eladásért kapott összeg lehet attól függően, melyik a nagyobb. Továbbá a gyártó megtilthatja, hogy a szerződésszegő fél a jövőben új Tesla modelleket vásárolhasson.