Megmenekülnek a katalizátorok?

2024.02.12. 14:10

 Egy rejtőzködő fémnek köszönhetően olcsóbbak lehetnek az autók.

A palládium ára az elmúlt napokban 2018 áprilisa óta először a "testvérfémnek" tartott platina ára alá csökkent.  A két fém versenyében a palládium ára közel 3 százalékkal, 870 dollár alá csökkent unciánként, miközben a platináért több mint 874 dollárt kellett fizetni.

Így néz ki maga a fém, ami azért ennyire értékes, mert hidrogénből a térfogatának 900-szorosát képes megkötni
Így néz ki maga a fém, ami azért ennyire értékes, mert hidrogénből a térfogatának 900-szorosát képes megkötni

A két fémről azt érdemes tudni a Reuters összeállítása szerint, hogy a palládium négyötödét az autógyártásban - egyebek mellett a katalizátorokban - használják fel és az utóbbi időben már helyenként kezdték felváltani platinával.

Miközben az elektromos autók terjedése miatt csökken a palládium kereslete, a kínálat többé-kevésbé stabil marad – mondta Henrik Marx, a sok különleges fémet használó német Heraeus technológiai csoport igazgatója. A platina kereslete kevésbé függ az autószektortól, mivel az ékszerszektor és más iparágak is komoly felhasználónak számítanak.

A stabil palládiumkínálatot az alapozza meg, hogy más fémek mellett fordul elő, ezért azokkal együtt bányásszák. Így nem könnyű visszafogni a kitermelését. A legfőbb "palladiumbányászok": Dél-Afrika és Oroszország. Ezekből származik a fém 80 százaléka. A többit főként az Egyesült Államok bányatársaságai adják hozzá.

Az orosz Nornickel idén várhatóan kevesebb palládiumot hoz a felszínre, de nem sokkal. A dél-afrikai cégek az árcsökkenéshez igazodva inkább mérséklik a kitermelési költségeket.