Rossz fokozatba váltott az új GR Corollában, 15 millió forintos kárt okozott

2024.05.14. 06:34

  • Alig 800 kilométerrel az órájában sikerült tönkre vágnia autóját egy újdonsült Toyota GR Corolla tulajdonosnak
  • Az ötödik fokozat helyett véletlenül harmadikba tolta be a váltóbotot, mire a motor 8900-as fordulatra felpörgött
  • A belső szerkezetében több elem is csúnyán megrongálódott, az autó mozgásképtelenné vált
  • A tulaj megpróbálta garanciában javíttatni az autót, de visszautasították kérését

Szomorú történet főhőse Charlie Holmblad, aki nemrég vásárolt egy vadonatúj Toyota GR Corollát. Ez egy nagyon vagány és fickós hot hatch, főleg ha az ember keresi az izgalmakat és kézi váltóval rendeli. Ez bár sokaknak plusz élményfaktort jelent, könnyű vele nagyot hibázni. Ez Charlie-nak is sikerült.

Elmondása szerint csupán 500 mérföld, átszámítva 800 kilométer volt újonnan átvett GR Corollájában, amikor elkezdett vele egy kicsit sportosabban vezetni. Jót játszott, aztán beütött a krach, amikor ötödik fokozatba szeretett volna gangolni negyedikből, de ehelyett hármasba rakta a váltót. Ráengedte a kuplungot és a motor 8900-as fordulaton felüvöltött egyszer utoljára. Azért fájt neki ennyire ez a mutatvány, mert alapból a fordulatszámmérőn csak 6500-nál kezdődik a piros zóna.

Charlie márkaszervizbe vitte az autót, ahol bevizsgálták. Kiderült, hogy a hirtelen érkező nagy fordulatszám után fémforgács került az olajba, elgörbült néhány szelep és elolvadt egy dugattyú az 1,6 literes, háromhengeres turbómotorban. A 304 lóerővel és 370 Nm nyomatékkal mozgó, összkerék hajtású sportautó egy szempillantás alatt vált mozgásképtelenné, melyre a márkaszerviz egy 42 180 dolláros, átszámítva 15,12 millió forintos javítási költséget mondott.

42546524 9dd86cd04fada16e6d1ce0598d2fbd2f wm

Bár tisztában van vele, hogy az ő hibájából történt az egész, Charlie azért bepróbálkozott a Toyotánál és érvényesíteni akarta az autóra szóló garanciát. Azonban hamar visszautasították, hiszen az autó nem önhibájából ment tönkre, hanem annak sofőrje vétett hatalmasat.

Forrás: Carscoops