A Volkswagen elengedi a GTX jelölést a sportos elektromos autóinál, visszatér a GTI

2024.05.14. 08:55

  • Úgy néz ki, elhagyja a Volkswagen a sportos elektromos autóihoz szánt GTX jelölést
  • Visszatérnek helyette a tradicionális GTI jelöléshez, ami több problémát is felvet
  • A GTI jelölés eddig sportos, elsőkerekes autókhoz tartozott, ám az MEB platform vagy hátsó- vagy összkerekes autóknak ad alapot
  • Egyelőre nem tisztázták, hogy mikor veszi át a jelenlegi GTX jelölés helyét a régebbi GTI vagy az R

Bár még csak nemrég vezették be, úgy néz ki a Volkswagen mégsem szán nagy jövőt a sportos elektromos modellekre aggatott GTX elnevezésnek. Eddig ezzel jelölték az átlagnál erősebb és vezetési élményre összpontosító elektromos Volkswagen modelleket, sőt, almárkát akartak létrehozni belőle. Ezeknek a terveknek azonban úgy néz ki, hogy annyi, visszatérnek egy tradicionális megoldáshoz a németek.

A GTX-ben egyébként az X elméletileg az összkerékhajtást jelölte, hiszen az erősebb villany-Volkswagenek rendelkeztek a kétmotoros elrendezéssel. Ez csak akkor akadt meg, amikor jött az ID.3 GTX szimpla hátsókerék hajtással és borult minden. Emellett úgy néz ki, hogy a vásárlóknak sem tetszett annyira az új jelölés és visszakövetelik az olyan hagyományos megoldásokat, mint amilyen a GTI volt.

Évekig ez jelölte a sportos Volkswageneket, csak az a baj, hogy ezt mindig az elsőkerekes modellekre használták, míg az elektromos autók alatt szolgáló MEB platform alapvetően vagy hátsó, vagy összkerékmeghajtású autók alá készült, így ha a nevet vissza is hozzák, ezt a tradíciót már nem. Erre megoldás lehet az R elnevezés, mellyel a legdurvább sportos Volkswageneket jelölik a mai napig. Itt nincsenek szokások a hajtás milyenségét illetően, bármi lehet.

Hogy pontosan mikor vezetik ki a GTX jelölést, egyelőre nem tudni. Valószínűleg még egy kis ideig kitart, hiszen nemrég vezették be az ID.Buzz GTX-et és valószínűleg nem fogják piszkálni egy ráncfelvarrásig vagy generációváltásig. Az sem tiszta, hogy az összkerekes GTI modelleknek lesz-e esetleg valamilyen extra jelölése, például GTIx vagy GTI-X.

Forrás: TheDrive