Részlegesen kivonul Európából az egyik frissen érkezett kínai gyártó

2024.05.30. 15:35

  • Bár egyre több kínai gyártó igyekszik Európába, nem mindegyik tud maradandó sikereket elérni.
  • A Manager Magazin információi szerint a Great Wall Motors nem folytatja tovább európai terjeszkedését és müncheni központját is bezárja.
  • A meglévő kereskedések tovább működnek, de a munkájukat Kínából irányítják majd.

Egyre több kínai autógyártó igyekszik megvetni a lábát Európában, egyes helyi döntéshozók pedig már az európai autóipar halálát vizionálják. Bár nem kétséges, hogy az ázsiai jövevények nagy kihívás elé állítják a bejáratott európai gyártókat, a siker nincs kőbe vésve.

A Manager Magazin információi szerint a Great Wall Motors nyugati terjeszkedése például nem a tervek szerint alakul. A kínai gyártó jelenleg Németországban, az Egyesült Királyságban, Írországban és Svédországban van jelen, de még 2024 folyamán Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában, Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Ausztriában, Svájcban, Dániában, Izlandon és Bulgáriában is szeretett volna kereskedéseket nyitni. A további terjeszkedésről szőtt terveket azonban kukázza a gyártó, sőt, hamarosan a Münchenben található európai főhadiszállás is bezárja a kapuit.

A drasztikus döntés hátterében a gyenge eladások állhatnak. A Great Wall Motors 2023-ban 316 ezer autót adott el globálisan, ám ebből csupán 6300 példány talált gazdára Európában.

Az európai központ bezárása és az ott dolgozó 100 alkalmazott elbocsájtása azonban nem jelenti a gyártó teljes kivonulását a kontinensről. A már megépült kereskedések továbbra is várják az érdeklődőket, de ezek működését München helyett Kínából koordinálják majd.

A Great Wall Motors jelenleg három modellt forgalmaz Európában: ezek a korábban Funky Catként ismert Ora 03 nevű kompakt, valamint a Wey 03 és 05 nevű SUV-k. Hogy az Ora 07 nevű szedán a terveknek megfelelően megérkezik-e 2024 nyarán, egyelőre nem tudjuk.

Még áprilisban írtunk róla, hogy egyes információk szerint a Great Wall Motors Magyarországon tervezi felhúzni európai gyárát. A fentiek tükrében kétséges, hogy a projekt valóban megvalósul-e.