2024.06.02. 08:47

  • Már öt éve tart a kínai motorvonatok kálváriája Csehországban.
  • A Leo Expressnek sem és a RegioJetnek sem kellettek a CRRC motorvonatai.
  • A Szerb Államvasútnak köszönhetően, hamarosan Magyarországon is megismerkedhetünk a kínai motorvonatokkal.

A kínai motorvonatok Csehországi kálváriája, még 2016-ban kezdődött, amikor is az egyik magánvasúti szolgáltató, a Leo Express három villamos motorvonatot (továbbiakban beceneve alapján Sirius) rendelt a világ legnagyobb vasútijárműgyártójától, a kínai CRRC Zhuzhou Electric Locomotive Companytól. Az első vonat, amellyel a forgalomba állításhoz szükséges teszteket és próbákat kellett volna elvégezni, 2019-ben érkezett Csehországba.

A következő év elejére a második Sirius is megérkezett Csehországba, azonban hamar kiderült, hogy a motorvonatok nem felelnek meg az európai műszaki előírásoknak. A kínaiak több ponton is módosították a vonatokat, de azok végül mégsem kapták meg a szükséges engedélyeket. Ezért a Leo Express felbontotta a CRRC-vel kötött szerződést és elállt a járművek megvásárlásától.

A vonatok majd egy évig álltak egy csehországi járműtelepen, amikor képbe került egy másik vasúti magánszolgáltató, a RegioJet. A társaság folytatta a homologizációhoz szükséges teszteket, amire a gyártónak főként azért volt szüksége, hogy más európai országokban is értékesíthető legyen a Sirius. Mivel az előírások szerint az új vonatoknak utasforgalomban is bizonyítaniuk kell, hogy megkaphassák a szükséges engedélyeket, ezért a RegioJet ez év februárjában forgalomba állította az egyik Siriust.

A típus jóváhagyáshoz 48 000 kilométert kellett megtennie a vonatnak utasforgalomban. A Sirius végül több mint 50 000 kilométert tett meg utasokkal, majd ezután a RegioJet kivonta a járművet a forgalomból és visszaadta azt a gyártónak. A cseh HN lap szerint a vonat végül nem kapta meg a szükséges típusengedélyeket, ugyanis a CRRC nem jelentette le a próbaüzem végét. Igaz, a lap megjegyzi, hogy valószínűleg azért nem adták be a cseh vasúti hatósághoz a kérelmet, mert integrálni kellene a motorvonatba az Európai Vonatbefolyásoló Rendszert (ETCS), amelyet még nem kezdtek meg a kínai szakemberek.

Bár a RegioJetnek lett volna lehetősége arra, hogy a két vonatot megvásárolja, vagy hosszútávon bérelje, azonban a cég és az utasok sem voltak elégedettek a járművel. A RegioJet továbbá túl magasnak értékelte a vonat karbantartás igényét is. Ráadásul a javítási és karbantartási munkák túl hosszú időt vettek igénybe, átlagosan kétszer annyi ideig tartottak, mint a más típusú villamos motorvonatok esetében, ez pedig megkérdőjelezi a gazdaságos üzemeltetést. Az utasok pedig leginkább a szűk, alulméretezett ülésekre és azok pozíciójára panaszkodtak, általánosságban kényelmetlennek tartották a vonatot. A két cseh Sirius prototípus vonat jelenleg a prágai Malešice tárolóvágányán várja sorsa jobbra fordulását.

Persze a CRRC-nek nincs félnivalója attól, hogy a cseh fiaskó miatt elveszítené az európai piacot. Az egyik romániai vasúttársaság, az Astra Trans Carpatic nemrég húsz Siriust vásárolt. Ezek a vonatok egy év múlva állnak forgalomba a Konstanca-Brassó-Bukarest vonalon, amennyiben megkapják a szükséges engedélyeket. Hamarosan Magyarországon is láthatunk CRRC Sirius motorvonatot, ugyanis a szerb állami vasút nemrég öt ilyen, 200 km/h-ás sebességre alkalmas motorvonatot vásárolt. A tervek szerint ezek a Budapest-Belgrád vonalon fognak majd közlekedni, ha elkészül a pálya magyar szakasza is. A megengedett sebesség szerb szakaszon 200 km/h, hazánkban pedig 160 km/h lesz, ugyanis mi csak ekkora sebességű pályát építünk a kínai gigahitelből.