Négyszáz lóerős BMW-kel küzd a bolgár rendőrség a gyorshajtók ellen

2024.06.09. 15:12

  • Összesen 35 új, 382 lóerős BMW-t vásárolt a bolgár közlekedésrendészet.
  • A teljes járműbeszerzés 462 darab autóból áll, amelyek között Golfok és Defenderek is vannak.
  • Elsősorban nem megbüntetni szeretnék a szabálytalankodókat, hanem elrettenteni.  

Kalin Sztojanov belügyminiszter 86 új, nagy teljesítményű rendőrautónak a kulcsát adta át a bolgár közlekedésrendészetnek. E járművek között van 66 darab Volkswagen Golf Variant, amelyek kétliteres turbómotorral vannak szerelve. A Golfoknál érdekesebb az a húsz BMW, amit elfogóautónak vásárolt a rendőrség. Ezek a BMW 340i-k, sorhatos, 382 lóerős motor kaptak és Bulgária gyorsforgalmi úthálózatán álltak munkába.

A bolgár belügyminisztérium ez év elején írt ki közbeszerzést, összesen 462 darab új járműre. Ezek közül 35, nagy teljesítményű járőrkocsi (ezt nyerte a BMW), 200 darab kombi kialakítású személyautó (ezt a részt a VW nyerte), valamint 227 darab terepjáró. Ez utóbbiak Land Rover Defenderek.

A járműveken kívül a belügyminisztérium, több száz POS terminált és korszerű sebességmérő berendezést is vásárolt, a gyorshajtók kiszűrésének érdekében. A beszerzést 90 százalékos Európai Uniós támogatásból valósították meg.

Sztojanov szerint az elmúlt években folyamatosan csökken a halálos balesetek száma Bulgáriában és a reményeik szerint az új eszközök segítségével még nagyobb mértékben csökken majd a súlyos közlekedési balesetek aránya. Tehát az új nagy teljesítményű járművek beszerzésével nem az a cél, hogy utolérjék, a szabálytalankodó autósokat, hanem az, hogy elrettentsék őket ettől a szándékuktól.