Hivatalos: 2025-ben visszatér az Aston Martin a Le Mans-i csúcskategóriába

2024.06.16. 17:28

  • Az Aston Martin 2019-ben jelentette be először, hogy Hypercar kategóriás versenyautót építenek a Valkyrie hipersportautó alapjain.
  • Egy évvel később azonban a program törléséről, vagy legalábbis elhalasztásáról érkeztek hírek.
  • 2023 októberében a gyártó mégis komolyan elkezdett foglalkozni a Le Mans-i csúcskategóriába való visszatéréssel.
  • Végül a 2024-es Le Mans-i 24 órás verseny pénteki napján megerősítették: 2025-ben ők is ott lesznek a rajtrácson.

A Le Mans-i 24 órás és a WEC (endurance-vébé) csúcskategóriájának teljes újragondolása meghozta gyümölcsét: amíg a korábbi LMP1 kategória az utolsó évekre elnéptelenedett, az új Hypercar géposztályban idén 9 gyártó 23 autója harcol a győzelemért. Úgy néz ki azonban, hogy ez a szám jövőre tovább bővül.


Az Aston Martin hosszú ideje képviselteti magát a Le Mans-i 24 órás GT kategóriájában, ám a prototípus géposztályoktól régóta távol maradt. Az új szabályok bejelentése után azonban a brit gyártó is kedvet kapott egy Hypercar kategóriás versenyautó megépítéséhez a Valkyrie hipersportautó alapjain. Az ezzel kapcsolatos terveket még 2019-ben jelentették be, ám alig egy évvel később már a program törléséről, vagy legalábbis elhalasztásáról érkeztek hírek.

Bár ekkor nem fűztünk sok reményt a folytatáshoz, 2023 októberében az Aston Martin bejelentette, hogy mégis szeretnének csatlakozni Le Mans-i a Hypercar mezőnyhöz, így újraélesztik a pihentetett projektet. Azóta a munka szépen haladt, a brit gyártó így a 2024-es Le Mans-i 24 órás verseny pénteki napján megerősítette: 2025-ben ők is ott lesznek a rajtrácson.

Jelenlegi információink szerint az Aston Martin versenyautója az utcai Valkyrie hipersportautó alvázának egy hosszított változatára épül majd, és megtartja a 11 ezerig forgó 6,5 literes Cosworth V12-est. Adam Carter, a gyártó endurance részlegének vezetője szerint az új modellt a következő 1-2 hónapban pályára viszik, a homologizációra pedig még idén ősszel sor kerül.