A kínai autógyártók büntetővámot javasolnak egyes európai autókra

2024.06.20. 06:06

Röviden:

  • Az Európai Unió a közelmúltban büntetővámmal sújtotta a kínai villanyautók gyártóit.
  • Kína már korábban jelezte, hogy a döntést nem hagyják szó nélkül.
  • A kínai autógyártók képviselői 25 százalékos importvám bevezetését javasolják egyes európai autókra.
  • A 2,5 liternél nagyobb, belső égésű motorral szerelt európai autókat érintené a vám.
  • Döntés még nem született.

Korábban megírtuk, hogy az Európai Unió büntetővámot szab ki a kínai villanyautókra. A döntés jelen állás szerint 2024 júliusától lép majd életbe, amiről az EU már értesítette Pekinget. A büntetővám minimális mértéke 10 százalék, a plafon 38,1 százalék, ez gyártónként változó, egyedi érték.

A kép illusztráció. - Forrás: China Daily / Reuters
A kép illusztráció. - Forrás: China Daily / Reuters

Kína már korábban jelezte, hogy jobb, ha az Európai Unió átgondolja ezt a döntést, mert ha kitartanak mellette, Kína hasonló büntetővámokkal válaszolhat. Németország ellenzi a vámok véglegesítését, hiszen szerintük a vámháború mindkét félnek jelentős károkat okozhat.

Úgy tűnik, hogy a németek félelméből valóság lehet: a kínai autógyártók azt szeretnék elérni, hogy Kína 25 százalékos büntetővámot vessen ki egyes európai autókra, az EU döntésére válaszolva. A büntetővám a 2,5 literesnél nagyobb, belső égésű motorral szerelt európai autókat érintené. Ilyen autóból 2023-ban összesen több, mint 250 ezer darabot importáltak Kínába.

Az ügy egyelőre ott tart, hogy az autógyártók és ipari szervezetek képviselői Pekingben kérték a kínai kereskedelmi minisztériumot a vám bevezetésére. Döntés még nem született. A 2,5 literes motorú autókra kiszabott importvám emelését már korábban, az Európai Unió döntése előtt is javasolták.

Forrás: Car News China