A Mustangok maguktól elfordíthatják a kormányt, visszahívást rendelt el a Ford

2024.07.04. 16:31

Röviden:

  • Veszélyes hibát produkálhatnak egyes Ford Mustangok: maguktól elfordíthatják a kormányt.
  • A probléma 30 735 darab, 2022 és 2023 között gyártott autót érinthet.
  • A Ford szerint semmilyen baleset vagy sérülés nem köthető a hibához.
  • Idén ez már a Ford harminckettedik visszahívása.

Aggasztó probléma merülhet fel néhány Ford Mustanggal: az autók a sofőr akarata nélkül fordíthatják el a kormányt. Az elektromos kormányszervóval ellátott Mustangok kanyarodás közben produkálhatják a hibát, amit valószínűleg egy hibásan kalibrált nyomatékszenzor okozhat.

Egy korábbi tesztautónk, 2020-ból
Egy korábbi tesztautónk, 2020-ból

A veszélyesnek tűnő probléma miatt nyomozást indított a Ford, és elrendelte az érintett autók visszahívását. Összesen 30 735 darab, 2022 és 2023 között készült Mustangot hívnak vissza. A probléma nem függ a felszereltségtől. Az egyelőre nem tiszta, hogy a hiba csak az Egyesült Államokban eladott autóknál fordulhat elő, vagy máshol átadott autók is érintettek lehetnek.

Ez a fotó a 2018-as bemutatón készült
Ez a fotó a 2018-as bemutatón készült

A hibás szenzorra következtethetünk abból is, hogy a Ford a Power Steering Control Module – kormányszervó-vezérlő modul – szoftverét frissíti a visszahívott autókon. A gyártó arra már nem tért ki, hogy ilyen esetben mennyire mozdul el a kormány. Akárhogy is, ez egy minimum aggasztó probléma, hiszen könnyen balesetet okozhat.

Szerencsére a Ford elmondása szerint baleset és sérülés nem történt. 2024 egyébként ilyen szempontból nem a Ford éve: az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma szerint csak idén 32 különböző visszahívásuk volt, amik összesen több millió járművet érintettek.

Forrás: Ford / US Department of Transportation / NHTSA