Behajtani tilos az amerikai pickupoknak? Ezt szeretnék az európai környezetvédők

2024.07.07. 12:36

  • Korlátoznák az amerikai kisteherautók - pickupok - európai importját a környezetvédők, mivel sokkal intenzívebben szennyezik a környezetet, mint a sima autók. 
  • További érv, hogy a gyalogosokra és bringásokra nézve sokkal veszélyesebbek. 

Az amerikai pickupok európai importját korlátozni akarják a környezetvédők és az közlekedés biztonságéval foglalkozó civil szervezetek. Egyebek mellett a Dodge RAM-okról van szó, amelyekből tavaly ötödével többet helyeztek forgalomba Európában, mint egy évvel korábban – írta a Transport & Environment környezetvédelmi nonprofit szervezet. 

Nem mindenki rajong értük

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint összesen legalább 20 ezer autó futott Európa útjain ebből a típusból tavaly. A cikk szerint ez az egyik olyan jármű, amely nem felel meg az európai környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak, ám az autóimport egyik kivételét kihasználva behozható a kontinensre. Ezt az úgynevezett Individual Vehicle Approval (IVA) néven futó egyedi engedély teszi lehetővé, amelyet eredetileg speciális - például mozgássérültek vagy biztonsági vagy éppen segélyszolgálatok által használt - autók importjára találtak ki. Ezeknek a járműveknek nem kell teljesíteniük az EU 2019-es General Safety Regulation (GSR) szabályozásában foglaltakat. 

A környezetvédők szerint más probléma is van: a szóban forgó pickupok akár 300-900 gramm szén-dioxidot bocsáthatnak ki 100 kilométeren, miközben az EU-ban eladott új autók átlaga 100 gramm. Egy ilyen autó balesete esetén az átlagosnál háromszor valószínűbb, hogy meghal a gyalogos vagy bringás, akit elüt. A T&E-n kívül az európai kerékpárosok szervezete, a városok tiszta levegőéért fellépő szervezet és a gyalogosok szövetsége is azon van, hogy ezek a monstrumok eltűnjenek az európai utakról. Érvesülésükben jó példaként említik Párizs, Lyon, Grenoble, Koblenz és Tübingen városok vezetését, amelyek a parkolási díjakat az autók méretéhez és tömegéhez kötötte.