11 pontos elektromos autózást értintő csomagot készített a kormány

2024.07.09. 16:51

  • A Versenyképességi Tanács keddi ülésének legfőbb célja az új európai versenyképességi paktum előkészítése volt, amely a magyar uniós elnökség egyik fő prioritása.
  • Az ülésen kiemelt téma volt a 2035-ös elektromos autóra való átállás, amely miatt a kormány szerdán egy 11 pontos csomagot mutat be.
  • A tanácskozás további fontos témái között szerepelt a mesterséges intelligencia és általánosságban az európai versenyképesség kérdése.

A kormány szerdán mutatja be 11 pontból álló, az elektromos autózást érintő csomagját – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar uniós elnökség első tanácsi ülésén, ahol a versenyképesség volt a téma. Az oka, hogy egyre több fontos kérdés körvonalazódik a 2035-ös elektromos átállásal kapcsolatban, amelyekre a 11 pont választ adhat. A cél, hogy a decemberi uniós csúcson már bemutathassák az Új Európai Versenyképességi Megállapodás tervezetetét.

Nagy Márton szerint ezen célok eléréséhez viszont több ágazatot is be kell vonni a projektbe, például az infokommunikációs és technológiai szektort, a logisztikai szektort és természetesen az autóipart is – írta az Index.

A miniszter a 11 pontot nem részletezte, de röviden felsorolt párat, így számíthatunk e-autóvásárlási támogatások összehangolására, az autógyártók támogatására, a töltő-infrastruktúra fejlesztéséére, összehangolására, valamint finanszírozási kérdésekre.

Nagy szerint a támogatások egységesítésére azért van szükség, mert a tagállamok máshogy állnak hozzá az elektromos autók támogatásához. Viszont ebbe az is beletartozik, hogy ne csak a fogyasztókat, hanem a gyártókat is támogassák EU-s szinten, ugyanis látszik, hogy fogyasztói támogatások nélkül a gyártók kénytelenek árat csökkenteni.

Viszont megjegyezte, hogy a 2035-ös átállás tarthatatlan, hiszen az újonnan forgalomba helyezett e-autók aránya 15 százalék alatt van, ezért ezt újra kéne gondolnia az EU-nak. De ettől függetlenül fel kell gyorsítani az e-mobilitásra való átállást és ehhez egy közös európai stratégiára, menetrendre van szükség.

A kínai elektromos autóimportra kivetett átmeneti büntetővámok kapcsán megjegyezte, hogy ezek véglegesítéséről ősszel dönthet az Európai Tanács, de ebben a kérdésben sincs egyetértés a tagállamok között. A magyar álláspontot ismertetve elmondta: a kormány nem támogat protekcionista, piackorlátozó intézkedéseket, írta az MTI.