400 km/h-s sebességnél szenvedett balesetet egy Hennessey Venom F5

2024.07.10. 06:16

  • A Kennedy űrközpontban tesztelte hipersportautóját július elsején a Hennessey.
  • A Venom F5 400 km/h körüli sebességnél elvesztette a leszorító ereje jelentős százalékát és balesetet szenvedett.
  • A pilóta a saját lábán szállt ki az autóból és a helyi elsősegélynyújtó erők is gyorsan reagáltak.
  • Az autónak elvileg tudnia kell 500 km/h körüli végsebességet, a prototípus lehetett hibás.

A világ leggyorsabb sorozatgyártott autójaként számontartott Venom F5-öt tesztelte július elsején a Hennessey a Kennedy űrközpontban. A 2020 óta futó autón új aerodinamikai fejlesztéseket alkalmaztak és ezek működését próbálták ki élesben, amikor 402,3 km/h-nál valami történt. Az autó elvesztette a leszorítóereje jelentős részét, ezért a pilóta képtelen volt egyenesben tartani azt. Elvesztette uralmát a jármű felett és balesetet szenvedett.

Erről néhány nappal ezelőtt Intsagram oldalán tett közzé posztot a márka vezetője, John Hennessey. Elmondása szerint az eset után a pilóta a saját lábán szállt ki az autóból, ezért köszönetet mond mérnökeinek, amiért ennyire erős és biztonságos autót terveztek. Emellett megköszönte a gyors reagálást a teszt során jelen lévő biztonsági és elsősegélycsapatoknak is.

Arról nem írnak, hogy a balesetet pontosan mi okozhatta és milyenek voltak a körülményei. Ilyen sebesség mellett az autó könnyedén a levegőbe repülhet, megpördülhet, vagy csak csúszik néhány száz métert. Egyik sem túl jó forgatókönyv, ha pilóta is van benne, bár nem lehetett súlyos a becsapódás, ha a saját lábán szállt ki végül. Az autó egyébként 1817 lóerőt présel ki a 6,6 literes, twin turbo, V8-as motorjából, ezzel elvileg képes 311 mp/h, tehát 500 km/h elérésére, a probléma valószínűleg a kísérleti darabbal lehetett a teszt során.