Fiat Stilo alapokra épülhet az Alfa 147-es utódja

2004.12.01. 15:54

Úgy tűnik, az Alfa kénytelen a legolcsóbb megoldással beérni, már ami legkisebb modelljének utódlását illeti. Az Alfa 147-eshez az eredeti tervek szerint külön padlólemezt tervezett volna a Fiat, de ezt a lehetőséget a cég anyagi helyzete miatt elvetették. A korábban tervezett amerikai forgalmazás lehetősége nélkül az új modell életciklusa alatt nem térültek volna meg a fejlesztésbe ölt százmilliók sem, a Fiat csoportnak pedig nyereséges típusokra van szüksége.

Egy másik lehetőség az Opellel való együttműködés lett volna, de a Fiat Autó első embere, Herbert Demel szerint erre 2012 előtt semmiképp nem kerülhet sor. A 147-esnél alkalmazott módszer sem jöhet szóba: a jelenlegi modell az Alfa 156-os lerövidített padlólemezére épül, de az utód, a 157-es (más források szerint 158-as) a drága Premium platformot kapja meg, amely nem igazán felel meg egy kisebb modell számára.

Az egyetlen lehetőség a Stilo ABCD jelű padlólemezének használata. Ez - a Stilo és a 147-es közti különbségeket ismerve - ijesztő alternatívának tűnhet, de az ABCD platform a téma mélységeinek ismerői szerint az egyik legkorszerűbb saját kategóriájában, így a dolog akár jól is elsülhet. Ugyanakkor ez a megoldás anyagi szempontból is kedvező, hiszen így az új Alfa gyártási költségei a közös alkatrészek használata miatt alacsonyak maradhatnak, ami a Fiat csoport anyagi helyzete mellett hatalmas előny lehet. A 148-as ismereteink szerint legkorábban 2006-ban mutatkozhat be.