Baj van a japán autógyártók alapanyag-ellátásával

2004.12.06. 16:05

Két héten belül a második autógyártó jelentett be termeléskiesést az acéllemez hiánya miatt. Az első a Nissan volt, ami durván 10-15 ezer autóval kevesebb March típust (a japán Micra) készíthet a tervezettnél a megfelelő alapanyag hiánya miatt. Ma hasonló tartalmú közleményt jelentetett meg a Suzuki is, mondván, hogy a decemberre tervezett 13 ezres kapacitásnövelés elmarad, mivel nem kapnak elég acélt a beszállítóktól. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a nyersanyaghiány az egész japán autógyártást érintheti, bár több autógyártó, így a Honda és a Toyota is biztosította a sajtót arról, hogy minden lépést megtettek az acélhiány következményeinek kivédésére. A Honda még azt is kilátásba helyezte, hogy Japánon kívülről, új beszállítóktól szerez nyersanyagot, ha szükséges. A megoldást a kínai és dél-koreai acélgyártók jelenthetik, amelyek elég közel vannak a japán üzemekhez, így nem kell túl nagy szállítási költségekkel számolni, és ugyanakkor rendelkeznek a megfelelő gyártókapacitással is.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.