Verdier VW Westfalia tanulmány: hátán a háza

2004.12.09. 13:07

Egy kis kanadai tervezőstúdió készítette az egyelőre csak virtuálisan létező kisbuszt a Michelin Design Challenge formatervező verseny idei kiírására. A VW csaknem négy éve támasztotta fel az ős-kisbuszt a Microbus tanulmány képében, de a szériagyártást azóta is csak ígérgetik.

A Verdier et Collaborateurs nevű montreáli tervezőstúdió most ugyanezt a témát dolgozta fel, talán még ügyesebben mint ahogy azt a VW tervezői tették korábban: a VW Westfalia elnevezésű formatanulmány karaktere épp olyan esetlen, mint a VW egykori Samba kisbuszáé, amely Németországban postás- és rendőrautóként, Észak-Amerikában pedig a hippi-mozgalom jelképeként csinált karriert mintegy 40 évvel ezelőtt.

Az egyelőre csak számítógépes modellként létező jármű azonban - ahogy azt a VW buszok ismerői nyilván már a névből is sejtik - nem csak különleges formájával igyekszik elkápráztatni a Michelin Design Challenge 2005 zsűrijét: az egykori Westfalia kisbuszok mintájára ez az autó egyfajta mozgó lakóhelyként is használható. A kisbusz megemelhető tetejéből tágas sátor alakítható ki, oldalt pedig két hatalmas ponyvatető nyitható ki az autóból, így piknik közben sem veszélyeztetné a jármű használóit a napszúrás, vagy épp az elázás.

A VW helyében mi alaposan megnéznénk a kanadai tervezők agyszüleményét, hiszen egész biztosan számos vásárló akad aki komoly pénzeket fizetne egy ilyen sokoldalú járműért...