Alpina B5: BMW M5-rivális házon belül

2005.01.03. 17:04

A BMW-k tuningolására szakosodott Alpina modellje hasonlóan erős mint a gyári V10-es szörnyeteg, az M5-ös, de teljesen más egyéniség.

Az Alpina B5-ös az egyszerű BMW 545i típuson alapul. A motor is közeli rokona az alapmodell 4,4 literes V8-asának, de a tuningmesterek egy mechanikus feltöltő segítségével kerek 500 lóerőt hoztak ki a nyolchengeresből mindössze 5500-as percenkénti fordulatszámon. A kompresszoros motor emellett 700 Nm-es maximális forgatónyomaték leadására képes. A B5-ös természetesen az M5 szekvenciális váltóját sem kapja meg, helyette egy hagyományos, hidrodinamikus elven működő hatsebességes egységgel szállítják, amely persze kézzel is kapcsolgatható. Az Alpina új modellje persze így is elég gyors maradt: 4,7 másodperc alatt gyorsulhat fel 100 km/h-s tempóra, végsebessége pedig kerek 300 km/h.

Az Alpina B5 azok szerint, akik már találkoztak vele, nem igazi ellenfele az M5-ösnek, sokkal inkább azoknak készül, akiknek sportkocsiba oltott limuzin helyett villámgyors utazókocsi kell, így soha nem kapcsolnák sportfokozatba az M5-öst, viszont szívesen haladnának az autópályán 250 km/h feletti sebességgel. A B5 élő bemutatója márciusban, a genfi autószalonon lesz, így számos részlet - többek közt az autó végleges ára és az eddig nem közölt adatok - is csak három hónap múlva lesznek elérhetőek.