Jó évet zárt a Renault

2005.01.06. 10:51

A francia cég tovább növelte eladásait 2004 folyamán. A cég közleménye szerint tavaly összesen 2 488 523 személyautót és kishaszonjárművet adtak el, azaz 4,2%-kal többet, mint egy évvel korábban. Ezzel a világ össztermelésének 4,1%-át adta 2004-ben. Nyugat-Európában a márkák versenyében továbbra is vezet a cég: a Renault néven eladott járművek piaci részesedése 10,8%, a személyautók közt ugyanez az érték 10,3% volt. (A cégcsoportok közt ez nem jelent elsőséget, de a Renault legtöbb nagy vetélytársa több márkanéven forgalmaz autókat.)

A növekedés motorja tavaly is a Mégane sorozat volt, amely továbbra is Európa egyik legkelendőbb kompakt modellje. Változataiból több mint 702 ezer fogyott, de a cég sajtóközleménye szerint az öreg Clio is jól tartja magát, még mindig több mint 373 ezren választották a kisautót Európában. A Modus is sikeresen kezdte meg pályafutását, vagy 80 ezer megrendelést hozva gyártójának. A Renault jelenleg Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Belgiumban is a legnépszerűbb márkának számít, míg Ausztriában, Hollandiában és Angliában az első három közé verekedte magát.

Nyugat-Európán kívül 676 870 járművet adott el a francia gyártó, ami 16,4%-os növekedést jelent. A közép-európai régióban, ahová Magyarország is tartozik, a Renault 10,4%-os növekedést produkált, és összesen több mint 108 ezer autót adott el. A közlemény külön is megemlíti a Dacia Logan szereplését: a világautónak szánt típus eddig hozzávetőleg 40 ezer megrendelést hozott annak ellenére, hogy még csak néhány piacon vezették be a modellt.

2005-ben tovább szeretné erősíteni pozícióit a Renault. Ennek érdekében folytatják a típusválaszték megújítását: az év első felében a Laguna és a Vel Satis felújított változatával igyekeznek megbolygatni a piaci viszonyokat, az igazi nagy durranás azonban az ősszel bemutatkozó új Clio lesz. Emellett az idén teljesedhet ki a Logan program, egyrészt az orosz, marokkói és kolumbiai gyártás megindításával, másrészt a modell bemutatásával vagy egy tucatnyi országban.