Ford Mustang kabrió Los Angelesben

2005.01.06. 11:54

Pontosan egy évvel a kupé bemutatása után megérkezett a nyitott Convertible is, hogy osztozzon a népszerűségben, amelyet a legújabb Ford izomautó 1965-ös ősétől kölcsönzött múltidéző formájával.

Az új Mustang Convertible őseihez hasonlóan vászontetőt kapott, igaz, abból eléggé igényeset: az elektromosan mozgatott tető üvegezett, fűthető hátsó ablakot kapott, és összecsukva teljesen belesimul az autó farába, így semmiképp sem akadályozza a kilátást hátrafelé. A tervezők szokatlan módon nem tettek külön merevítéseket a Convertible padlójába, mint a Ford sajtóközleményéből kiderült, azért, mert a szükséges elemeket már a kupé is tartalmazza: az autó padlólemezét eleve úgy tervezték, hogy tető nélkül is kellő merevséget biztosítson. Így lehet, hogy a kabrió tömege alig különbözik a csukottétól, azaz a futóművet és a fékrendszert sem kellett áthangolni az eltérő terhelés miatt.

Persze a Mustang Convertible egyébként is messzemenően azonos az alapváltozattal: ugyanazt a 4 literes V6-os vagy 4,6 literes V8-as motort kaphatja meg ugyanazzal az ötsebességes kézi váltóval és ugyanazzal a kőkorszaki kardántengelyes hajtással, amely a merev tengelyen himbálódzó hátsó kerekeknek adja át a vonóerőt. A fejlődés persze így is szembetűnő, főleg ha az 1965-ös állapotot vesszük alapul, de a Mustangnak éppen ezekben a primitív, de elpusztíthatatlan megoldásokban rejtőzik a vonzereje.

A Mustang Convertible Észak-Amerikában tavasztól lesz megvásárolható, az európai forgalmazásról azonban még mindig nincs döntés.