Ford SYNUS tanulmány: a páncélszekrénybe oltott kisautó

2005.01.07. 11:19

A Detroit Motor Show egyik érdekessége lesz a Ford Fiesta alapú jármű, amellyel a legrosszabb környékeken is parkolhatna gazdája. A SYN US külsőre eléggé barátságtalan jószág: szögletes formája és apró ablakai egy összezsugorított pénzszállító autóhoz teszik hasonlatossá, és erre még rá is játszottak a tervezők a hátsó ajtó páncélterem-bejárathoz hasonlatos kialakításával és a tolóajtók mellett elhelyezett páncélszekrény-nyitó gombbal, amely a kulcslyukat helyettesíti. A paranoiások megnyugtatására ráadásul a megmaradt ablakok elé is egy-egy fémlap csúszhat - persze gombnyomásra - így a SYN US nehezen lopható el, és a benne felejtett értékek is biztonságban vannak. A tolvajoknak legfeljebb a 18 hüvelykes alufelnik és a 225/50R18-as gumiabroncsok maradnak, bár nem kizárt hogy ezekre is öt kerékőr vigyáz darabonként.

A szörnyen embertelen, sötét jövőről szóló sci-fikbe való külső az alkotók szerint barátságos kis kuckót rejt: az autó négy személy befogadására képes, és az első ülések támlái áthajthatók úgy, hogy a négy utas egymás fele nézzen, így a világos anyagokkal bélelt belső térben kellemes beszélgetések vagy akár vérre menő ultipartik is lezavarhatók lennének. A SYN US-ban található apró odú legnagyobb attrakcióját azonban még nem említettük: a hátsó ajtó belső oldalára hatalmas, az autó teljes szélességében elterülő LCD kijelzőt építettek. A képernyő menet közben a külső kamerák képét közvetíti, így helyettesítve a hátsó ablakot, álló helyzetben pedig miniatűr moziteremmé, netán internet-kávézóvá változtathatja a járművet.

A SYN US műszaki tartalma sokkal banálisabb, bár akad benne érdekes részlet. Az amerikaiak számára eleve szokatlan, hogy egy ekkora autót dízelmotorral szerelnek fel, pedig itt épp ez történt. A Ford kétliteres turbódízel motorja figyel a szögletes motorháztető alatt, amelyet ráadásul nem közönséges gázolaj, hanem egy keverék táplál, amely 80%-ban gázolajból, 20%-ban pedig biodízel-hajtóanyagból áll.

A SYN US egyértelműen csak a Ford formatervezők egyik játéka, így a sorozatgyártásra ebben a formában nincs semmi esély, de a jelenlegi politikai helyzetben és Nostradamus jóslatait ismerve megnyugtató, hogy a Fordnak a harmadik világháború utáni időszakra is van elképzelése...