Az ARO terepjárója megkezdheti amerikai pályafutását

2005.01.07. 15:03

Bár már vagy másfél éve bemutatták a Crosslander névre keresztelt, Észak-Amerikába szánt ARO 24-es változatot, a típus csak most kapta meg a forgalmazás beindításához szükséges összes engedélyt.

Az amerikai eredetű dízelmotorral felszerelt, Brazíliában készülő Crosslander 244X a nálunk is jól ismert román terepjáró alaposan feljavított változata gallytörő ráccsal, műanyag sárvédő-szélesítésekkel és feltűnő krómozott felnikkel. Az így is a távoli 70-es éveket idéző formával és az ezzel járó kényelmetlenségekkel komoly előnyöket tud szembeállítani a Crosslender: kiváló terepjáró-képességet, masszív műszaki megoldásokat, alacsony árat és ugyanazt a retro-hangulatot, amely miatt ma is sokan vásárolnak Land Rover Defendert.

A siker lehetősége így elsősorban azon múlik, hogy az autót képesek lesznek-e megfelelő minőségben előállítani. Ha igen, az akár mentőövet is jelenthet a pillanatnyilag épp csak vergődő román terepjáró-gyártónak. Ha viszont nem, akkor a Crosslander az amerikai autósok kollektív tudatában hamarosan csatlakozhat a Yugóhoz a rossz emlékű kelet-európai modellek sorában, a forgalmazó pedig hihetetlen sebességgel mehet tönkre a visszahívások költségei miatt. A Crosslander 244-es forgalmazása állítólag júniusban kezdődhet az Egyesült Államokban.