Kínai autók Európában is?

2005.01.10. 16:47

2007-től állítólag már kapható lesz a Chery Automotive néhány típusa Európában, 2010-re pedig már helyi gyártást terveznek. Egyelőre nem hivatalosak a hírek, bár úgy tudjuk, a kínaiak már aláírtak egy szándéknyilatkozatot egy európai autóimportőrrel a forgalmazás megkezdéséről. Egyes híresztelések szerint a Berge nevű, spanyol illetőségű céggel tárgyalnak, amely Európán belül jelenleg egyedül Spanyolországban rendelkezik kereskedő-hálózattal.

A Chery amerikai partnere nemrég jelentette be , hogy hamarosan az Egyesült Államokban is megkezdik az olcsó kínai autók forgalmazását, miközben az állami érdekkörbe tartozó kínai gyártó a Pininfarina, a Bertone és egy osztrák motorspecialista, az AVL segítségével új, kifejezetten exportra szánt autókat és motorokat fejleszt. A kínai gyártók - köztük a Chery - eddig nem tűntek különösebben veszélyesnek, mivel zömmel elavult európai és japán modelleket gyártottak.

Most azonban úgy tűnik, részben a nagy nemzetközi gyártók kínai letelepedésének köszönhetően az utóbbi időszakban olyan háttéripar alakult ki a távol-keleti országban, amely lehetővé teszi hogy a helyi gyártók komoly fejlesztésekbe fogjanak. Ez pedig azt jelentheti, hogy akár még ebben az évtizedben jelentős mennyiségű kínai autót kezdenek el exportálni Európába, Amerikába és a világ más fontos piacaira.