LF-A: villámgyors sportkocsi-tanulmány a Lexustól

2005.01.11. 12:59

A Detroitban bemutatott koncepcióautóval új területre merészkedett a Toyota luxusmárkája. Az LF-A névre keresztelt orrmotoros, hátsókerék-hajtású jármű a tervezők szerint olyannyira realisztikus, hogy akár szériagyártásba is kerülhetne, és képességei alapján alaposan megszorongathatná a legdrágább luxus-sportkocsik többségét.

Az autóban ugyanis egy 500 lóerős, de kevesebb mint öt literes motor van, amelyet a Toyota F1-es motortervező részlegének segítségével alkottak meg, így az LF-A képes lenne elérni akár 320 km/h-s sebességet is. A Lexusnál nem titkolták, hogy mely típusokkal hasonlították össze a tanulmányt: a Porsche 911 Turbo, a Ferrari F430 , a Mercedes SL55 AMG és az Aston Martin DB9 neve szerepel is a cég sajtóközleményében. Az autó formaterve ugyanakkor egyik vetélytársra sem emlékeztet, a letisztult vonalak és az alacsony, dinamikus sziluett a Lexus új, L-finesse névre keresztelt, egyelőre kísérleti stádiumban leledző formanyelvét képviselik.

Az LF-A arányai is érdekesek: az autó nem túl hosszú (4,4 méter) viszont tekintélyes, 2,58 méteres tengelytáv jellemzi. Ráadásul eléggé széles (1,86 méter) és lapos (1,22 méter), így semmi mással nem lehet összetéveszteni. Valószínű, hogy az üvegtetős luxus-sportautót ebben a formában nem fogják gyártani, viszont a detroiti közönség reakciói alapján a Toyota tervezői tovább finomíthatnak az új stílusirányzaton, és néhány éven belül akár bemutatkozhat az LF-A szellemi utódja, amellyel a japánok megszorongathatják a világ autógyártásának felsőházát.