Fairlane: dobozforma félszerzet-tanulmány a Fordtól

2005.01.11. 15:21

Az amerikai gyártó újabb szekercével faragott járművet mutatott be Detroitban. A legendás Ford Fairlane név alatt ezúttal egy fura öszvér mutatkozott be, amely formáját tekintve átmenetet képez egy buszlimuzin, egy terepjáró és egy nagydarab kombi között, az alapjait viszont egy személyautótól kölcsönözték.

A tanulmány ugyanazt az egyszerű formavilágot képviseli kívül-belül, mint a szintén most bemutatott amerikai Fusion szedán: a hűtőmaszk három sematikus fémlécből áll, és az alapformára is a végletes egyszerűsítés jellemző. A sok derékszöget az autó oldalán végigfutó bordák tovább erősítik, csakúgy, mint a tetőoszlopok beolvasztása az ablakok közé. A Fairlane tanulmány praktikumot és renndszerető egyszerűséget sugall, de aligha valószínű, hogy egy ilyen autóba valaki beleszeressen. A műszaki alapok szintén az új amerikai Fusionből valók: a CD3 padlólemez a Mazda6-ból származik, de ezúttal négykerék-hajtással is kiegészítették. A hajtásról itt is a Duratec 30 jelzésű 210 lóerős, háromliteres V6-os gondoskodik, amihez hatsebességes automata váltót kapcsoltak. A belső térben három üléssort találunk, ahol hat személynek biztosítottak helyet a Ford tervezői. A belső tér érdekessége még az anyagválasztás: előfordulnak nádszerűen fonott, papíralapú anyagból, vastag, masszívnak tűnő vászonból és fából készült felületek is, persze a sok és sokféle műanyag mellett.

A Fairlane egyelőre csak tanulmány, így egy szó sem esett még a szériagyártás lehetőségéről, de egyáltalán nem csodálkoznánk, ha ez a guruló doboz is gyártásba kerülne. A többi, érthetetlen indokokkal és kapkodva gyártásba vett amerikai Ford jármű közt - amilyen az óriási és jellegtelen Five Hundred ,vagy az új Fusion, amelynek még önálló neve sincs, nem hogy egyénisége - fel sem tűnne.