Saleen S7 Twin Turbo: a leggyorsabb amerikai

2005.01.14. 12:00

Az tengeren túli apró sportkocsigyártó az csúcsmodelljének újabb változatát mutatta be. Az alapkonstrukción persze nem változtattak a Saleennél, de a 7 literes V8-as motorhoz hengersoronként egy-egy turbófeltöltőt illesztettek, és az autó aerodinamikáján is javítottak egy keveset.

A beavatkozások nyomán az eredetileg 575 lóerő leadására képes nyolchengeres motor 750 lóerős lett, legnagyobb forgatónyomatéka pedig eléri a 950 Nm-t. Érdekes módon a változtatások kevéssé látszanak az autó gyorsulásán, a Twin Turbo 2,8 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, azaz alig egy tized másodperccel hamarabb, mint a turbó nélküli alapváltozat. Persze elképzelhető hogy nagyobb különbség adódik nagyobb sebességre való gyorsulásnál, és valószínűleg a végsebesség is nőtt egy keveset, bár ezekről egyelőre nincsenek adataink. Az azonban biztos, hogy az S7 csúcsváltozata könnyedén túllépheti a 320 km/h-s sebességet.

Az új motor mellett az S7 Twin Turbo új diffúzoros fenéklemezt és új első lökhárítót kapott, így a karosszérián az eddigieknél is több leszorítóerő keletkezik. Az autón elöl 275/35R19-es, hátul pedig 335/30R20-as gumikat találunk, a megállásról pedig 14 hüvelyk, azaz 355 mm átmérőjű féktárcsák és hatdugattyús féknyergek gondoskodnak. A Saleen mérnökei emellett módosítottak a belső tér kialakításán is: ezen túl az S7-esben a pedálsor és a kormány is állítható, így már nagyobb termetű férfiak is elférnek az amúgy nem túl tágas, viszont minden létező extrával felszerelt fülkében.

Aki tehát szeretne egy Saleen S7 Twin Turbót, annak már csak a 423 ezer eurónak megfelelő vételárat kell összespórolnia, és viheti is Amerika leggyorsabb szériagyártású sportkocsiját.