Javított pénzügyi eredményein a Ford

2005.01.21. 11:29

Az óriáscég 3,5 milliárd dolláros nyereséggel zárta a 2004-es évet, csaknem 3 milliárd dollárral javítva tavalyelőtti eredményén. A Ford 2004-ben 6,798 millió autót adott el, alig 62 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Több, eddig veszteséges részlegét viszont nyereségessé tette, pénzügyi részlegének eredményei pedig tovább javultak.

A Ford Financial Services hagyományosan a cég legnyereségesebb üzletágai közé tartozik: a Ford Credit és a Hertz Co. együttesen mintegy ötmilliárd dollárnyi adózás előtti nyereséget könyvelhetett el 2004-ben, 1,7 milliárddal többet, mint egy évvel korábban.

Az autógyártó részlegek már messze nem teljesítettek ilyen jól. Az amerikai részleg 1,83 milliárd helyett 1,5 milliárd dollár adózás előtti nyereséget termelt, ami jórészt a Ford modellek iránti csökkenő keresletnek köszönhető. Dél-Amerikában és Európában ugyanakkor jobban ment a bolt, mint 2003-ban, olyannyira, hogy mindkét régió nyereséggel zárta a tavalyi évet. Dél-Amerikában a Ford 140 millió dolláros nyereséget ért el a korábbi 129 milliós veszteséggel szemben, míg a Ford of Europe 114 milliós pozitív mérleggel zárta az évet, többé-kevésbé feledtetve a tavalyelőtti 1,1 milliárdos negatív mérleget.

A Ford vezetése azonban most sem örülhet felhőtlenül: ezúttal a Jaguar, Land Rover, Aston Martin és Volvo márkákat tömörítő Premier Automotive Group lepte meg gazdáit 740 millió dollárnyi veszteséggel, ami az előző évi 171 milliós nyereséghez képest igencsak kellemetlen fejlemény. A PAG mélyrepülése a cég szerint elsősorban a Jaguar gyenge szereplésének köszönhető. A Ford már megtette az első határozott lépéseket a veszteségek csökkentésének érdekében, ezek azonban a 2004-es eredményeken már nem segítettek.

Bill Ford, a konszern elnök-vezérigazgatója annak ellenére is optimistán nyilatkozott, hogy az eredmények nem voltak minden téren pozitívak. "Vállalatunk 2004-ben lendületet szerzett: nagyobb forgalmat bonyolítottunk és nagyobb nyereséget szereztünk, mint korábban, valamint számos új terméket dobtunk piacra. Ugyanezen az úton szeretnénk folytatni 2005-ben és az azt követő években, hogy tovább szaporíthassuk sikereinket" - mondta Ford, beszédében megoldott kihívásokként említve a Jaguarral kapcsolatos problémákat.