Biztosított a Saab jövője, de Trollhättan elveszhet

2005.01.21. 11:47

A Saab márka magyarországi képviselete sajtóközleményben cáfolta, hogy megszűnne a svéd autómárka. A Polar Mobil Kft. a GM Europe elnökére, Fritz Hendersonra hivatkozik, aki a közelmúltban megerősítette, hogy a Saab márka fontos a GM számára.

Az eddig megjelent nyilatkozatok és pletykák alapján mi eddig sem láttuk veszélyben a Saab autók jövőjét, a tét inkább a márka önállósága és a Trollhättanban működő üzem sorsa. A GM már korábban megszüntette a svéd márka fejlesztési részlegének egy jelentős részét, a maradék részlegeket pedig a német Opel központ irányítása alá rendelték, így a svéd márkát már csak saját üzeme választja el attól, hogy teljesen beolvadjon a GM Europe szervezetébe. A trollhättani gyár bezárásáról hónapok óta szó van, és bár egyelőre nincs döntés, tudomásunk szerint eddig is csak a svéd kormány közbelépése mentette meg a Saab üzemet.

A GM problémája több részből áll. Egyrészt a Saab két típusával képtelenek megfelelő kihasználtságot elérni Trollhättanben, azaz a gyár működése eleve veszteséget hoz. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a svéd munkaerő nem éppen az olcsóságáról híres. Kézenfekvő megoldás volna egy újabb modell, például az Opel Vectra beköltöztetése az üzembe, de a GM-nek vannak alacsonyabb fajlagos költséggel működő gyárai is, és a cég egyébként is jelentős kapacitástöbbletet cipel magával évek óta, amelyet csak egyes üzemeinek bezárásával volna képes orvosolni. Így a svéd üzem sorsa továbbra is kétséges, elképzelhető ugyanis, hogy a Saabok gyártását költöztetik át más európai GM üzemekbe.

A Saab márkával ugyanakkor nagy tervei vannak a GM-nek, ha a fejlesztési munka és a gyártás nem Svédországban folyik is tovább: hamarosan jön a 9 3 típus kombi változata, és néhány éven belül a 9-2X, valamint a 9-7X szükségmodelleket is önállóbb arculatú autókkal váltják fel. Emellett szó van egy Saab sportmodell kifejlesztéséről is, így a márka modelljeinek száma akár meg is triplázódhat az évtized végéig.