Franciaországba költözhet a Nissan Primera gyártása

2005.01.24. 15:29

A Nissan középkategóriás modelljének utódját már a Renault Lagunával egy gyártósoron készíthetik. Az már most is biztos, hogy a két modell utódai ugyanarra a padlólemezre épülnek, a motorválaszték egy részén pedig már most is osztozik a Laguna és a Primera, de ez utóbbit még az angliai Sunderlandben készíti a Nissan.

A végleges döntés egyelőre még nem született meg, de az esélyeket egyértelműen jelzi az, amit a Nissan alelnöke, Patrick Pelata mondott Detroitban: "Ha úgy döntenénk, hogy a Primerát Sandouville-be költöztetjük, az legalább 100 millió eurós megtakarítást jelentene". A döntést a Primera-utód 2007 és 2008 fordulójára tervezett bemutatója előtt legalább másfél évvel meg kell hozni, mivel ennyi időre feltétlen szükség lesz a gyártás előkészítéséhez.

A Primera gyártásának áthelyezése a Nissan és a Renault szövetségének kiteljesedését jelezné. A két gyártó Európában elmélyíthetné gyártási együttműködését, és újabb lépést tehetne a felesleges kettősségek megszüntetése felé. Sunderland ugyanis elsősorban kisebb modellek - a Micra és az Almera - gyártásra van berendezkedve, míg a Renault sandouville-i üzemében a Laguna, az Espace és a Vel Satis gyártása folyik.