A Subaru is a Toyota hibrid hajtásláncára pályázik

2005.02.03. 12:28

A legfrissebb pletykák szerint már meg is kezdte a tárgyalásokat a két japán gyártó, bár megegyezés egyelőre nem született. A Subaru szóvivője egyelőre annyit árult el, hogy igen nagy az esélye a Toyotával való együttműködés létrejöttének.

A dolog azért különösen érdekes, mert a Subaru 20%-át birtokló General Motors Detroitban több prototípusban is bemutatta saját hibrid hajtásrendszerét , amelyet néhány év múlva szériagyártású modellekbe is beépíthetnek, így sokkal kézenfekvőbbnek tűnt, hogy a Subaru is ezt a rendszert hasznosítsa. A Subaru azonban bevallottan a Toyota megoldását szeretné megszerezni, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a Toyota rendszere kipróbált, hatékony megoldás, míg a GM hibrid hajtáslánca egyelőre kísérleti darab.

A hírek szerint a Subaru ugyanúgy technológiát szeretne cserélni a Toyotával, ahogy korábban a Ford tette: a benzin-elektromos hajtás titkaiért a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében elért eredményeiket kínálnák fel. A Toyota már most is több gyártónak átadta a Priusban bemutatott hajtásrendszer egyes elemeit: ezt a technikát használja a Ford az Escape benzin-elektromos változatában, és nem sokára a Nissan is bemutatja saját Toyota-hajtásláncú hibrid modelljét.