Európában is bemutatkozhat a Mitsubishi Eclipse

2005.02.03. 14:09

Brit sajtóértesülések szerint a Detroitban bemutatott kupé Európában is forgalomba kerülhet, méghozzá a hivatalos márkakereskedő-hálózaton keresztül. Az Eclipse-et a Mitsubishi Észak-Amerikában gyártja, és számos részlet arról árulkodik, hogy nem is szándékozott a típust más piacokon bevetni. A nagyobbik, 3,8 literes, 260 lóerős V6-os benzinmotor egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy egy ilyen elsőkerék-hajtású modellben Európában vagy Japánban eladható legyen, így több mint valószínű, hogy az Eclipse csak a kisebbik, 2,4 literes, 165 lóerős négyhengeressel érkezik Európába.

Az Eclipse Amerikán kívüli bemutatásával ugyanazt a problémát igyekszenek megoldani, ami miatt hasonló lépésre szánta el magát a Mitsubishi az amerikai Galanttal kapcsolatban. Az ottani üzem kihasználtsága alacsony, és ha az amerikai piacon nem találnak sürgősen új vásárlókat a helyben gyártott modellek számára, akkor máshol kell új piacot találni az autóknak.

A japán gyártó legújabb terveiben egyébként a helyi igények szerint kialakított modellek visszaszorítása, és a nagyobb példányszámban gyártható globális típusok előtérbe helyezése szerepel, így elképzelhető, hogy az évtized végére csaknem az összes Mitsubishi modell kapható lesz Európában, Japánban és Észak-Amerikában is, feltéve, hogy a gyémántos márka sikeresen kikeveredik a jelenlegi nehéz anyagi helyzetből.