A Smart nem szűnik meg, de a jövője bizonytalan

2005.02.03. 16:03

A Mercedes új vezetője hatalmas lehetőségeket lát a kisautó-márkában, de úgy tűnik, még nem tudja, pontosan mit is kezdjen vele. "Őrültség, puszta pénzkidobás volna bezárni a Smartot, hiszen épp csak bevezettük a piacra" - mondta Eckhard Cordes, de ugyanakkor leszögezte, hogy alapos átszervezésre van szükség. Cordes azt sem zárta ki, hogy a későbbiekben külső partnert keresnek a Smartnak, de alapvetően a BMW-féle Mini példáját szeretné követni, ahol egyetlen modell három változatával sikert tudtak elérni.

A Mini persze elég távoli példa, hiszen egyetlen típusát a legfontosabb piacokon - Európában, Észak-Amerikában és Japánban - már bevezették, és tetszetős formája, valamint meggyőző menetteljesítményei miatt szinte mindenütt igen keresett. Ugyanakkor a Smart amerikai bevezetése nemrég kudarcba fulladt.

Egyes pletykák szerint a ForMore, amely gyakorlatilag szériagyártásra érett állapotban van, a Detroit Motor Show előtt részt vett egy zártkörű termékbemutatón, ahol néhány száz amerikai láthatta az autót azok közül, akiket lehetséges vásárlóknak tartottak. Az utca embere pedig leszavazta a Smart városi terepjáróját: a vásárlók szinte egyhangúan úgy vélekedtek, hogy nem szeretnének ilyen autót. Állítólag ennek köszönhetően halasztották el a detroiti bemutatót, és állították le a gyártás előkészítését.

Egyelőre azt sem tudni hogy a ForMore némi áttervezés után mégis bemutatkozik-e, vagy örökre eltűnik a süllyesztőben, de a Smart aligha lehet nyereséges mindaddig, amíg Észak-Amerikában meg nem veti a lábát.